contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mistret La Cuptor In Sos De Coacaze Cu Vin

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Nu va speriati de titulatura retetei. Este foarte usor de facut, foarte apetisanta si gustoasa in acelasi timp, nu necesita eforturi suplimentare pentru prepararea ei si constitue un prilej deosebit de a face o surpriza foarte placuta si deosebita celor carora le-o serviti in cadrul unor ocazii "deosebite".
Aroma unei astfel de fripturi, nu poate fi comparata cu un preparat facut asemenetor, dar cu un alt tip de carne!
In principiu, carnea de vanat, are alta aroma, alt gust, alta savoare, dacat orice fel de carne domestica (dar trebuie sa stiti un singur lucru esential in astfel de cazuri: TREBUIE FEZANDATA, MARINATA SI GATITA INTRUN MOD CU TOTUL SI CU TOTUL DEOSEBIT DECAT O CARNE NORMALA DOMESTICA).

Ingrediente pentru 4 persoane:
1 muschi file de mistret (aprox. 1,5 kg - din ochi!!!)
8-10 catei de usturoi, taiati in doua, pentru impanare
2 ramurele de rozmarin proaspat
4 linguri de cimbru (uscat)
2 linguri de boia dulce
4 linguri de ulei de floarea soarelui
200 ml de vin demidulce
sare si piper dupa gust
1 lingurita de amidon dizolvat in 2 linguri de apa
2 crengute de coacaze, boabe, folosite la sos
4 crengute de coacaze, pentru decor

In cazul acesta, am scos acest frumos muschi de mistret, proaspat, si am inceput sa-l asezonez cu sare si piper. Nu va lacomiti cu aceste ingrediente, dar nici cu celelalte, folositi-le dupa gustul vostru.


Presaram boiaua dulce peste carne.


In muschi, facem cu cutitul niste taieturi adanci, in profunzimea carnii, in care introducem cateii de usturoi taiati. Presaram cimbrul peste carne. Crengutele de rozmarin le "infigem" si pe ele in muschiulet.
Stropim carnea astfel pregatita cu ulei, frecam usor si lasam la frigider minim 2 ore pentru marinare.
Dupa expirarea acestui timp, scoatem carnea din frigider si o pregatim sa o introducem intro punga "magica" (eu folosesc tip Knorr - si nu regret acest procedeu, chiar sunt foarte multumit de el).


Dupa ce am pus carnea in punga, turnam vinul peste carne in punga "magica".
Carnea astfel "impachetata" si sigilata, se pune intro tava de cuptor.

Nu uitati sa gauriti cu un ac punga, in cateva locuri, ca sa poata "respira"! Altfel puteti avea surpriza ca punga sa "expodeze" in timpul coacerii in cuptor, pentru ca, vaporii care iau nastere in urma fenomenului de evaporare, nu au loc de iesire din aceasta punga!
Cuptorul trebuie sa-l reglati la 180ºC. Introduceti carnea in cuptor pentru 1½ - 2 ore, in functie de toate cele ce sunt de pregatit (cantitate, puterea cuptorului...).
Eu l-am cam tinut 1½ ore, cu toate ca ma asteptam sa stau 2 ore linistit!


OK! Scotem carnea din cuptor, o scoatem si din punga si o punem intrun vas termorezistent (sau alt tip de vas pe care il aveti la dispozitie). Si o lasam sa se odihneasca.



Separam carnea de sosul care s-a format in acea punga si punem sosul intro oala, pentru al prelucra in continuare.
Pe un foc mic, incalzim sosul format din carnea si vinul care au stat in cuptor. Pregatim amidonul dizolvat in apa, ca sa putem ingrosa acest sos. In timpul incalzirii sosului, turnati amestecul de amidon cu apa.
Dintrun ciorchine de coacaze, luam boabele si le punem in sos si le zdrobim cu lingura.
Mai lasam pe foc mic, amestecand mereu, ca sa nu pierdem sosul, pana se ingroasa un pic.
Strecuram sosul printro sita si il pastram pentru a "condimenta carnea".

Muschiul de mistret il feliem in bucati egale de circa 1,5 cm.
.

Montam pe farfurie, destul de simplu, folosim 2-3 felii de muschi, stropit cu sosul de coacaze cu vin, care s-a format si cu o garnitura pe care o las la latitudinea voastra sa o hotarati (eu am facut niste cartofi la cuptor).
Ca ornament am folosit o alta crenguta de coacaze rosii, pentru a mai adauga un pic de gust acrisor, fata de sosul deja dulce-acrisor rezultat in prepararea muschiuletului de mistret!

Mistret la cuptor in sos de coacaze cu vin ... Done!
POFTA BUNA!

Articol recomandat de marcel-iorga.blogspot.com