Minusurile Alimentaţiei Moderne
articol scris de Gatind cu Mira blog gatindcumira.blogspot.com
În acest moment, în magazine o fer ta de alimente este foarte mare, u ne ori chiar excesivă, dar cu toate a ces tea ea are un cusur: cea mai mare parte a pro duselor de pe piaţă au o valoare nu tri - tivă slabă, iar calitatea lor lasă de dorit. Diversitatea alimentară, doar o iluzieMulţi consumatori nu cunosc faptul că diversitatea produselor alimentare mo - der ne este mai mult o aparenţă. În fapt, resursele alimentare de bază s-au re dus, iar biodiversitatea, fauna şi flo ra au să - răcit. Multe specii de animale şi plante au dispărut. Acesta este unul din tre minusurile actuale, care se răs frân ge asu - pra consumatorului, în sensul că producă torul înlocuieşte unele pro duse na - turale obţinute din natură cu cele de tip industrial. Ca urmare, ma gazinele ne pun la dispoziţie mai mult produse obţi - nute în urma proce să rii industriale, şi nu alimente naturale.
Alimentul este poluatCreşterea plantelor şi a animalelor într- un mediu poluat, aşa cum este cel de astăzi, are mari repercusiuni asupra lor. Plantele şi animalele suferă din ca uza poluării aerului, apei, solului şi sub - solului. În lanţul alimentar supor tăm cu toţii poluarea alimentară a proa pe ge neralizată. Cele mai sigure sunt produsele provenite din culturi bi o logice (organice) neafectate de poluare.Produse multe, dar prea puţin nutritive
Cel mai mare minus al alimentaţiei moderne este dat de lipsa de valoare nu tritivă a multor produse în a căror compoziţie se adaugă aditivi alimen -tari, arome artificiale, sare şi grăsimi în exces. Gusturile, texturile şi mirosu rile sunt puternic adictive şi nesănătoa se. Alimentele sunt foarte sărace în cu trienţi şi nu asigură organismului ne ce sarul de vitamine şi minerale. Ma - te ria primă de bază din care se obţin di verse preparate alimentare, cum ar fi spre exemplu carnea, brânza, legu me - le, fructele, suportă în ca drul procesului de producţie adaosul de ingrediente artificiale.
Cum te poţi proteja de minusurile alimentare?l Prepară mâncarea în propria bucă tărie, din produse naturale, sănătoase.lPreia controlul: spune NU produ se lor rafinate, cu E-uri şi cu alte adaosuri periculoase.l Consumă produse cu inscripţia „na tu ral” sau „bio”.lNu uita regula de bază a alimentaţiei corecte: cât mai multe fructe şi legume în stare proaspătă. Alimentele vii ne menţin sănătoşi.