Minunata Rodie – Un Superfruct!
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Dupa mai bine de o decada de cercetari stiintifice, s-a confirmat faptul ca rodiile reprezinta una dintre cele mai bune surse de antioxidanti, potasiu, acid folic si si fier. Insa se pare ca beneficiile acestui fruct pretios erau recunoscute din vechime. Hipocrate recomanda rodia in tratamentul bolilor de ochi si de stomac; Plinius cel Batran o recomanda in tratarea a nu mai putin de 26 de boli, printre care se afla si greata de dimineata. In secolul al XII-lea s-a spus ca rodia ar trata chiar si ulcerul. Cercetatorii de azi nu fac decat sa aprobe vechile crezuri si sa descopere si alte lucruri uimitoare despre acest fruct zemos.
RODIA CONTINE:
- antioxidanti de tip polifenoli – acestia lupta impotriva radicalilor liberi, radicali care nu fac altceva decat sa accelereze imbatranirea prematura a corpului si sa provoace boli de inima si cancer
- Vitamina C – intareste musculatura si vasele de sange, ajuta la formarea colagenului si la absorbtia de fier
- Vitamina K – ajuta la coagularea sangelui
- Potasiu – ajuta la optimizarea tensiunii arteriale si la intarirea oaselor
- Fier – necesar corpului pentru a produce hemoglobina
- fibre – usureaza digestia, reduc colesterolul de tip LDL
SUCUL DE RODIE
Conform unor studii comparative intreprinse de University of California, cu privire la nivelul de antioxidanti din diverse bauturi, sucul de rodie a iesit invingator, avand un indice de 96 (calculat pe uncie), spre deosebire de:
- vin rosu – 68
- suc de struguri negri – 62
- suc de afine – 51
- suc de cirese negre – 47
- suc de acai – 46
- suc de merisoare – 38
- ceai verde – doar 24 (!!!)
- suc de portocale – 19
- suc de mere – 15
Asadar, sucul de rodie are de 72 de ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde!
RODIA este indicata in urmatoarele boli/afectiuni:
- arteroscleroza
- tensiune arteriala
- cancer de prostata
- diabet tip II
- disfunctii de erectie
INVATA SA DESFACI O RODIE FARA SA TE MURDARESTI!
Mai simplu decat ti-ai imagina! Ai nevoie doar de un bol cu apa rece, rodie si un cutit.
Spalati rodia bine cu apa rece si cu o solutie de otet + zeama de lamaie (acestea din urma avand proprietati dezinfectante).Puneti rodia pe un fund de lemn si taiati un capacel, ca in figura 1.
Apoi crestati-o in forma de cruce, nu prea adanc pentru a nu zdrobi boabele si a va pata (fig.2)
Puneti rodia in bolul cu apa rece si defaceti-o sub apa, ajutandu-va de cutit daca nu se desface bine (fig.3)
Culegeti boabele de pe bucatile desfacute, insa tot sub apa (fig.4). Curatati boabele de pulpa necomestibila si de pielita si apoi strecurati-le de apa.
RODIA IN RETETE
Rodia poate fi folosita atat in retete sarate, cat si dulci. De revelion am servit niste tartine cu salata de vinete si boabe de rodie si am ramas efectiv uimita de combinatia atat de reusita!
De asemenea iata cateva idei pentru a le introduce in dieta voastra:
- clatite umplute cu legume la gratar (vinete, dovlecei, ardei galben si rosu, ceapa) asezonate cu un sos de caju si cateva boabe de rodie
- sos guacamole (avocado, castravete, ceapa verde, coriandru verde, lamie, sare, piper) cu boabe de rodie
- crema de spanac (reteta aici pe blog) cu boabe de rodie
Iar ca desert
- Granita (suc de rodie, apa, sirop de artar, zeama de lamaie)
- in salate de fructe sau chiar ca atare
SUCUL DE RODII poate fi obtinut prin mixarea boabelor de rodii in blnder si strecurarea sucului obtinut.
Va doresc multa sanatate!
Credit foto: pomwonderful.com, therawchef.com si Florina Todoran.