Minitarte Cu Crema De Migdale Si Fructe De Sezon
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Cu reteta asta particip la deja cunoscuta actiune sa-i spun asa,Provocarea lunii iunie (de data asta ),gazduita de blogul Antoninei, Dulcegarii culinare .Luna asta tema a fost generoasa : cirese si menta.Eu am ales ciresele !Nu va mai spun decat sa :incercati reteta !
INGREDIENTE :
ptr blatul de tarta :
-340 g faina
-1 vf de cutit de sare
-150 g unt
-90 g zahar pudra
-2 oua batute
ptr crema frangipane:
-250 g unt
-250 g zahar pudra
-250 g migdale macinate
-esenta de migdale
-40 g faina
-5 oua batute usor
ptr decor :
-fructe,aprox 400 g
-1 plic gelatina tort gelee rosu de la dr oetker
MOD DE PRPARARE:
-crema frangipane e o crema pe baza de pudra de migdale,folosita in patiseria frantuzeasca ,la tarte si alte prajituri specifice si care se coace o data cu aluatul tartei.Dupa coacere,capata o consistenta mai solida.Are aroma specifica migdalelor,pe care o putem accentua,folosind esenta de migdale sau amaretto.
-prima data facem crema frangipane,pentru ca ea trebuie sa stea la frigider 12-24 de ore.Acuma eu va spun ca am tinur-o vreo 6 ore si a fost ok.
-migdalele le-am uscat putin in cuptor,vreo 10 minute,dupa care le-am lasat la racit si le-am tocat marunt cu mixerul
-batem untul spuma,apoi adaugam zaharul,migdalele,esenta de migdale si faina,mixand continuu.
-ptr blatul tartei,cernem faina,o amestecam cu sarea si o punem pe blatul de lucru sau intr-un castron cu gura larga.Facem un crater in centrul ei in care punem untul,pe care il framantam sa se inmoaie cu varfurile degetelor,apoi adaugam zaharul si procedem la fel amestecandu-l cu untul
-batem ouale si le incorporam in unt si zahar
-apoi,putin cate putin incepem sa introducem faina in amestecul de unt
-framantam pana se obtine un aluat elstic.Acoperim cu folie si il dam la rece pentru o ora,dupa care il scoatem,il intindem intr-o foaie groasa cam 2 mm,decupam corespunzator formelor de tarta folosite,tapetam formele cu aluatul si mai dam formele la frigider pentru inca 10 minute.Formele mele au diametrul de 10 cm.Din aluatul asta ies cam 15-16 tarte.Spun asa aproximativ,pentru ca eu am facut 10 tarte si din restul am facut o tarta mai mare intr-un vas cu diametrul de 27 cm.
-apoi le scoatem si le umplem cu crema de migdale,fie cu un pos fie cu lingura.
-cocem in cuptorul preincalzit la 180* pana se auresc frumos (in jur de 15-20 de minute,depinde de cuptor)
-dupa ce le scoatem din cuptor le lasam sa se raceasca ,apoi le decoram.
- am pus cirese negre,capsuni si zmeura,pe care le-am acoperit cu gelatina tort gelee rosu,pe care am facut-o conform indicatiilor de pe plic.