Mini-tort Zebra
Sursa Mini-tort zebra
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am vazut chec zebra pe facebook mai demult si acum am si incercat ideea sa vad ce-mi iese.
Asadar am folosit pt o forma mica de 12 cm diametru, un aluat de pandispan din 2 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar, la care am adaugat pe rand galbenusurile, 2 linguri de ulei si 2 de lapte, o lingurita rasa de praf de copt, 5 linguri de faina. La urma am impartit compozitia in doua si una din parti am amestecat-o cu o lingurita de cacao. Apoi in forma unsa cu putin ulei am turnat alternativ in mijloc cate o lingura de compozitie cu cacao si una fara cacao, pana am terminat tot aluatul. In acest fel cand este portionat, blatul apare zebrat. Am lasat cateva minute sa se uniformizeze, apoi am dat la cuptor la foc potrivit cca 15-20 de minute. Am facut testul cu scobitoarea si am scos forma lasand sa se racoreasca.
Intre timp am facut o crema de ciocolata asa: dintr-o jumatate de pachet de unt am luat o lingura si am pus intr-un vas la bain marie impreuna cu 4 linguri de zahar, 4 linguri de apa si o jumatate de ciocolata cu peste 55% cacao. Dupa ce tot amestecul devine fluid si ciocolata este topita, am luat crema de pe vasul cu apa clocotita, am adaugat 2 lingurite pline de cafea foarte fin macinata (in acest fel aroma de cafea este puternica si persistenta), cateva stafide si am mai amestecat putin sa se racoreasca dupa care am incorporat 2 galbenusuri. Cand s-a racit am inglobat incet, ca la maioneza, acest amestec peste restul de unt mixat spuma.
Am taiat blatul de mini-tort in 3 pe orizontala, am insiropat cu un sirop din 150 ml apa si 4 linguri de zahar topite pe foc, la care am adaugat 50 ml coniac Alexandrion, am umplut blaturile si pe deasupra am glazurat cu cealalta jumatate de ciocolata topita in 2 linguri de apa la bain marie.
Am ornat cu boabe de cafea si am servit dupa ce tortuletul a stat cateva ore la rece.
Pofta buna! :)
Asadar am folosit pt o forma mica de 12 cm diametru, un aluat de pandispan din 2 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar, la care am adaugat pe rand galbenusurile, 2 linguri de ulei si 2 de lapte, o lingurita rasa de praf de copt, 5 linguri de faina. La urma am impartit compozitia in doua si una din parti am amestecat-o cu o lingurita de cacao. Apoi in forma unsa cu putin ulei am turnat alternativ in mijloc cate o lingura de compozitie cu cacao si una fara cacao, pana am terminat tot aluatul. In acest fel cand este portionat, blatul apare zebrat. Am lasat cateva minute sa se uniformizeze, apoi am dat la cuptor la foc potrivit cca 15-20 de minute. Am facut testul cu scobitoarea si am scos forma lasand sa se racoreasca.
Intre timp am facut o crema de ciocolata asa: dintr-o jumatate de pachet de unt am luat o lingura si am pus intr-un vas la bain marie impreuna cu 4 linguri de zahar, 4 linguri de apa si o jumatate de ciocolata cu peste 55% cacao. Dupa ce tot amestecul devine fluid si ciocolata este topita, am luat crema de pe vasul cu apa clocotita, am adaugat 2 lingurite pline de cafea foarte fin macinata (in acest fel aroma de cafea este puternica si persistenta), cateva stafide si am mai amestecat putin sa se racoreasca dupa care am incorporat 2 galbenusuri. Cand s-a racit am inglobat incet, ca la maioneza, acest amestec peste restul de unt mixat spuma.
Tip: daca vi se pare ca aceasta crema este prea moale, adaugati putin lapte praf sau putina pudra dintr-un plic de praf pt crema de ciocolata dr.Oetker, mixand pana cand compozitia devine ceva mai consistenta.
Am taiat blatul de mini-tort in 3 pe orizontala, am insiropat cu un sirop din 150 ml apa si 4 linguri de zahar topite pe foc, la care am adaugat 50 ml coniac Alexandrion, am umplut blaturile si pe deasupra am glazurat cu cealalta jumatate de ciocolata topita in 2 linguri de apa la bain marie.
Am ornat cu boabe de cafea si am servit dupa ce tortuletul a stat cateva ore la rece.
Pofta buna! :)