contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mini Tarte Integrale Cu Mere, Stafide Si Meringue Topping

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

apple4

Am pregatit aceste mini tarte pentru concursul gazduit de Laura Adamache. Tema concursului este desertul cu mere, iar premiul, un set de cutite ceramice elvetiene oferite de www.pentruacasa.com. Cum am mai spus, eu sunt departe de a fi norocoasa, dar mini tartele astea imi dau senzatia ca sunt mai norocoase decat mine, si-apoi eu nu am avut niciodata in casa vreun cutit care sa si taie. De ce nu? *__* Mai mai ca ma infricoseaza ideea de a detine aceste "arme". *__*  Am promis ca nu voi mai participa la nici un concurs al carui mod de jurizare consta in a aduce sute de mii de click-uri pe pagina cuiva, si unde nu conteaza cat negru sub unghie munca din spatele unei retete si a unei imagini. Am petrecut 5 minunate ore pt a prepara si fotografia aceste tarte, chiar daca intr-o ora ar fi fost gata totul, insa a meritat pana la ultima secunda. Satisfactia pe care o am cand obtin un produs apreciat de ai mei, si o poza buna, chiar si din 300, e enorma, asa ca nu puteam participa la un alt concurs decat acesta. Juriul este format din trei minunate food blogger: Laura Adamache, Edith Frincu si Laura Laurentiu. Fiecare reteta va primi 2 note; una pentru aspectul produsului finit si una pentru complexitatea modului de preparare. Tema concursului a fost o mare provocare in ceea ce consta aspectul final fiindca merele procesate termic nu dau prea bine in poze, de cele mai multe ori. Acestea fiind spuse, urez succes tuturor participantilor , inclusiv mie ! *__*

M-am gandit indelung cum sa imbin aromele toamnei intr-o reteta delicioasa, cat mai naturala si "fotogenica" in acelasi timp. Am optat pentru aceste mini tarte integrale, cu parfum de unt si vanilie. Umplutura a fost facuta din mere culese cu manutele mele, indulcite cu zahar brun , aromate cu scortisoara si ghimbir si presarate cu stafide hidratate in Lavoisier. Pentru a pune in valoare aceste imbatatoare mini tarte, am pus un topping de bezea, pe care l-am caramelizat cu un pistole à flamber. Bezeaua a contrastat minunat cu umplutura acrisoara. Iata reteta:

Ingrediente pt aluat:

100 g faina 000

100 g faina integrala

120 g unt

1/2 lingurita sare

2 linguri rase zahar

vanilie

50 ml apa foarte rece

Ingrediente pentru umplutura:

3 mere

50 g zahar

vanilie

1/2 lingurita scortisoara

putin ghimbir (sau anason)

optional 30 g alune

stafide

putin coniac

Ingrediente pentru toppingul de bezea:

4 albusuri

225 g zahar

un praf de sare

vanilie

va mai trebuiesc:

forme pt mini tarte

un pistole à flamber

Mod de preparare aluat:

apple15

Reteta se poate face si fara robot de bucatarie si fara pistole à flamber, asa ca voi explica ambele variante. Inainte de a incepe punem stafidele la inmuiat in cognac si avem grija sa nu uitam apoi de ele. Cu cat le punem mai devreme, cu atat se vor hidrata mai bine. Punem in robot faina integrala si cea alba, sarea, zaharul brun, vanilia, si untul taiat cubulete apoi lasat alte cateva minute in congelator. Este esential pentru un aluat de tarta reusit ca untul  sa fie rece, sa nu apuce sa se topeasca pana ajunge in cuptor, de aceea, vom fi foarte rapizi. Pulsam foarte scurt de cateva ori (mixatul in exces topeste untul = blat tare). Vom obtine un amestec nisipos. Adaugam jumatate din apa foarte rece, in care am pus un cub de gheata, sau am lasat-o la congelator. Atentie sa nu depaseasca 50 ml. Fiecare tip de faina are gradul ei de absorbtie, asa ca voua s-ar putea sa va "ceara" mai multa sau mai putina apa. Dupa ce ati adaugat o buna parte din apa si pulsat scurt de 1-2 ori, verificati consistenta luand intre doua degete putin din compozitie. Daca se lipeste , e gata. Daca nu, mai puneti 1 lingurita de apa. Cand e gata, il rasturnam pe blatul de lucru si formam o bila. Caldura mainilor va "transforma" aluatul nisipos intr-o biluta compacta. O aplatizam putin si o infasuram in folie alimentara, apoi o dam la congelator timp de 10-15 minute.

Daca nu avem un robot, punem cubuletele de unt peste amestecul de faina & co ,  si presam cu o furculita, pana untul este cat de cat maruntit si amestecat, sau punem amestecul pe blatul de lucru, si il "tocam" cu un cutit cu lama lunga. Adaugam cate putin apa, si continuam cat de mult posibil sa folosim cutitul sau furculita. Abia la urma framantam rapid, pentru a forma biluta pe care o vom pune la "racoare".

Mod de preparare umplutura:

apple16

Preincalzim cuptorul la 180°C si ne apucam de umplutura. Curatam merele alese cu grija, dulci si parfumate. Le taiem in 4-6 parti, dupa care le feliem. Punem peste ele zaharul brun, scortisoara, ghimbirul (sau anasonul), optional niste alune maruntite, si stafidele hidratate. Amestecam bine, si punem si 1-2 linguri din cognacul in care au stat stafidele, ca doar nu vreti sa aruncati minune de coniac cu parfum de struguri. *__*

Scoatem de la congelator aluatul. Daca e prea tare, il lasam 1-2 minute la temperatura camerei, isi va reveni imediat. Intindem cu sucitorul o foaie nu prea groasa, dupa care decupam cercuri cu diametrul egal al formelor de tarte. Daca va mai ramane aluat, puteti sa faceti 2 biscuitei. Nu trebuie sa lasam aluatul gros, fiindca va mai creste putin in cuptor. Intepam fundul aluatului cu o furculita, dupa care le umplem de minunatia cu miresme de toamna. Presam usor, sa intre cat mai mult, dupa care punem formele intr-o tava de cuptor si le lasam sa se imprieteneasca timp de cca 30 minute.

Mod de preparare meringue topping:

apple6

Sau mai simplu, bezea… Amestecam cu un tel albusurile cu zaharul (cat mai fin) , sarea si vanilia. Trebuie sa folosim un vas metalic, fiindca vor sta la bain marie. Intr-o oala putin mai larga decat vasul ales punem 2 degete de apa, iar cand fierbe punem deasupra vasul cu albusurile, zaharul, sarea si vanilia, amestecate putin cu telul, avand grija ca vasul sa nu atinga apa. Putem folosi o alta oala mai mica, eu am folosit vasul robotului de bucatarie. Amestecam incontinuu pe bain marie pana se topeste zaharul. Mie mi-au luat vreo 2-3 minute, fiindca am folosit un zahar destul de fin. Din cand in cand luati intre degete putin, si cand nu mai simtiti zaharul, e gata  de mixat. Luam de pe bain marie si incepem sa mixam cca 15 minute. Eu am curatat bucataria in timp de robotul facea totul in locul meu. Cu un mixer mai putin puternic, pot fi nevoie si de 20 minute. Cand bezeaua este super ferma, si sta ca in poza de mai sus, e gata.

Scoatem mini tartele din cuptor, (ies in jur de 8) le lasam sa se raceasca in formele lor, dupa care le scoatem si punem bezeaua deasupra cu ajutorul a doua ligurite. Tragand in sus cu lingurita, se vor forma aceste adorabile moturi.

Daca avem un pistole à flamber ( caramelizator, blowtorch, burner, sau cum vreti sa-i spuneti) e mai usor si scenografic. *__* Caramelizam moturile de bezea avand grija sa nu stam deloc cu flama in acelasi punct.

Folder USA e GETTA-5

Daca nu suntem "fericitii posesori" a acestei jucarii, nu-i nici o problema ! E de-ajuns sa punem tartele din nou in tava cuptorului, pe randul de sus, cu cuptorul incalzit doar in partea superioara, timp de 2 minute. In felul acesta vom obtine acelasi rezultat. Daca nu va intereseaza efectele de scena, puteti lasa tartele asa. Le puteti infrumuseta si spritzand bezeaua deasupra cu un sac-a-pochè.

apple20

Astea le-am pus in alte forme si am spritzat bezeaua.

apple19

Au fost devorate in no time… *__*

apple18

Au o savoare puternica de toamna, ce le face si mai "magice".

apple5

Sper ca v-a placut, s-aveti pofta !