Mini Pizzas
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Am gasit reteta pe un blog italian, foarte dragut, care se numeste Trattoria da Martina, si m-am apucat de aluat imediat ce a postat reteta. Se vede ca a venit toamna, am un chef nebun sa ma joc cu aluaturi. I'm back in the game !! *__* Aceste mini pizze ultra pufoase sunt fantastice, i'm tellin' you… De incercat neaparat atunci cand aveti si voi chef de "joaca cu aluat". *__*
Ingrediente pt 22 mini pizze:
500 g faina
125 ml apa
125 ml lapte
1 ou
50 g unt
15-20 g drojdie proaspata
1 lingura zahar (sau malt)
1 lingurita sare
Ingrediente pentru topping:
350 g piure de rosii
1 lingura ulei
1/2 lingurita zahar
1/3 lingurita sare
oregano
200 g mozzarella
Mod de preparare:
Dizolvam drojdia in apa calduta amestecata cu laptele caldut si el, si cu o lingurita de zahar. Eu am folosit 1 lingurita de malt si un varf de lingurita de zahar, e ok si doar cu zahar, insa. Batem oul cu o furculita si-l punem in centrul fainii cernute. Deasupra varsam mixul de apa/lapte/drojdie/zahar si framantam. Eu am pus Kitchen Aid-ul la treaba, dar de multe ori framant eu, fiindca imi place tare mult. <3 Dupa vreo 2 minute de framantat, adaugam cate putin din untul la temperatura camerei, frecat cu sare. Cand aluatul a absorbit tot untul (daca devine lipicios pudrati masa cu putinaaa faina) il puneti intr-un vas inchis ermetic sau acoperit cu folie alimentara, si-l lasam la o temperatura de cca 30°C, nu mai mult, timp de 1 ora! Eu incalzesc cuptorul la temperatura asta si-l las aluatul la crescut in el, dar daca nu aveti incredere in precizia cuptorului, e de-ajuns sa-l stingeti cu cateva minute inainte de a pune aluatul. Metoda asta functioneaza minunat, in ceea ce ma priveste.
Dupa o ora, pudram masa cu faina, rasturnam aluatul, si intindem o foaie de jumatate cm grosime. Cu un inel cu diametrul de cca 10 cm decupam cercuri, pe care le punem in tavi (2) si le acoperim cu un servet curat, la loc caldut si ferit de curenti de aer. Le lasam sa mai creasca o data, pana se incinge bine cuptorul.
Dupa 15-20 minute, cu o lingurita apasam usor in mijlocul fiecarei viitoare pizza, si punem cate o lingurita de sos. Sosul il facem amestecand sarea,zaharul,uleiul si optional oregano cu piureul de rosii lasat la scurs intr-o sita, in asa fel incat sa piarda tot lichidul.
Dam mini pizzele la cuptor timp de 7 minute, dupa care le scoatem si presaram deasupra mozzarella, puteti sa taiati o felie rotunda si sa o puneti deasupra. Eu am taiat-o cubulete, din obisnuinta. *__* Dam din nou la cuptor pt alte 5-7 minute, pana se topeste mozarella (nu trebuie sa isi schimbe culoarea,ci doar sa se topeasca). Mie mi-au iesit 2 tavi, si am observat ca a doua, care a asteptat mai mult sa intre in cuptor, a crescut muuult mai frumos, dar era deja intuneric afara, si pozele nu sunt decente. Acelea erau mini pizze inferno, cu pomodori sott'olio, ardei rosii si salam picant. *__* Pozele acestea sunt cu prima tura (care a prins ultimele momente de lumina), Margherita, preferata mea. ^__^
Daca vreti sa le aveti proaspete pentru alta zi, e de-ajuns sa le scoateti din cuptor la 3/4 din timpul total de gatire (9-11 minute) sa le lasati la racit, sa le puneti imediat ce s-au racit de tot in pungi de plastic, si sa le congelati. Apoi, oricand doriti sa le mancati proaspete, incingeti cuptorul si le asezati in tava, asa inghetate, si le lasati cateva minute (cca 5 min, dar va orientati dupa caz), pana sunt gata.
Note to myself: Nu mai gati retete pentru blog seara… Seara e intuneric… Intunericul cauzeaza poze oribile cand te incapatanezi sa nu folosesti flash-uri…
Buon appetito !