Mincare Rece De Pui Cu Praz Si "7 Arome Romanesti"
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
"7 arome romanesti" este un experiment inedit al unui maestru al artei culinare,
RADU POPOVICI ,care ne propune un alt stil de abordare a condimentelor in bucataria romaneasca,care de multe ori si pentru multi din noi presupune folosirea doar a sarii si a piperului.
daca india si sudul asiei folosesc" garam masala" sau china foloseste "5 spice" radu popovici ne propune un amestec de tip pudra de 7 condimente traditionale,fara note exotice,usor de gasit,prietenoase bugetului romanului obisnuit si care nu influenteaza pregnant gustul bucatelor neaose romanesti ci doar le da o alta alura ,una mai rafinata ,zic eu.va invit sa cititi postul sau ,este foarte interesant,amestecul este versatil,il putem adapta gustului si necesitatilor noastre.
experimentul mi-a parut tare interesant si intr-o dimineata l-am abordat si eu ,in varianta care foloseste piper,sare,coriandru,cuisoare,ardei iuti uscati,cimbru uscat,chimen seminte ,boia de ardei iute si dulce,eu inlocuind boiaua iute cu o 1/2 lingurita de ardei iuti pisati.fac o mica paranteza pentru a va spune ca acestia din urma sunt achizitionati din nessebar,
unde am intilnit pe strada mici standuri cu condimente foarte aprovizionate:turmeric,cardamom pastai,curry,sofran,nucsoare,batoane de scortisoara,pastai de vanilie,schinduf,anason stelat,chimion .bineinteles ca nu lipseau cele ce se gasesc si la noi in mod frecvent:piper de toate culorile,maghiran,rozmarin,oregano,leustean,cimbru,etc.insa toate aveau niste preturi mai mult decit modice,cam la 1/2 de cit sunt la noi.iata condimentele folosite de mine pregatite:
le-am prajit putin in tigaia de teflon(am avut senzatia ca trag din narghilea cind au inceput sa-si degaje aromele):
apoi le-am mojarat ,le-am pus si in minitocatorului robotului citeva secunde,pentru ca eram tare grabita si cu mojarul decurgea destul de insidios procesul de maruntire,
iata rezultatul:
iar dupa racire am depozitat amestecul intr-un borcanel etans:
spre seara am pregatit niste pulpe de pui cu praz,o reteta improvizata pe loc, folosind amestecul de condimente.
ingrediente:
6 pulpe dezosate de pui,fara piele,
4 tulpini de praz ,taiate rondele fine,
4-5 catei de usturoi,feliati,
1 ardei capia,taiat julien,
4 rosii medii,taiate cuburi,
cca 200 ml supa de pasare sau de legume,
1 mina de masline,
1 lingura de capere murate,clatite cu apa rece,
2 frunze de dafin,
2 lingurite de condiment"7 arome",
patrunjel verde tocat ,
2 linguri de ulei de masline.
in uleiul de masline incins am pus 2 lingurite cu condiment,le-am lasat sa-si dezvolte aromele citeva secunde ,apoi am pus pulpele de pui si le-am prajit pe fiecare parte cite 4 minute,pina s-au rumenit putin,dupa care am adaugat prazul ,ardeiul,usturoiul, rosiile,supa ,am dat focul la moderat si sub capac am fiert cca 30 minute .am luat capacul,am adaugat maslinele si caperele,foile de dafin si am mai lasat cca 5 minute,iar la sfirsit am mai aruncat si o mina de patrunjel verde tocat.
poza este facuta a doua zi ,direct in oala,
imi cer scuze ,dar noaptea nu am lumina necesara pentru poze...noi am servit mincarica asta rece,nu am auzit proteste...un gust placut,aromat,putin iute spre sfirsit,ne-a placut.si daca as gasi amestecul gata preparat intr-un magazin,sigur l-as cumpara!multumiri lui radu popovici pentru impartasirea experientei sale!
enjoy!