Mincare De Fasole Cu Sos De Rosii Si Ardei Copti(cannellini Beans Stew With Roasted Peppers And Passatta Sauce)
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
nu imi mai amintesc virsta cind am citit "morometii" insa imaginea fasolei "sleite" cu care moromete batrinul si fiul sau paraschiv se frig ma urmareste si acum ...intotdeauna mi-am inchipuit ca fasolea aia era fantastic de buna si mintea mea a tot cautat explicatia pentru care cei doi si-au inselat simturile si au crezut ca este rece,reteta catrinei,cea de-a doua nevasta a lui moromete,fiind necunoscuta...sa fi pus ea cumva slanina in fasole?
cert este ca de cite ori gatesc fasole,imaginile din morometii revin,mi-amintesc de spiritul filosofic al lui ilie si raporturile lui cu lumea de atunci,o lume de mult disparuta...„Domnule, eu întotdeauna am dus o viață independentă.”
eu va propun in continuare o reteta simpla,vegetariana,plina de arome,sper sa va conving sa o abordati!
ingrediente:
800-1000grame fasole alba fiarta(poate fi si din conserva),
500grame de suc de rosii sau rosii pasate la cutie,
10 ardei copti ,curatati de cotoare si seminte,tocati,
1 ceapa,tocata marunt,
1 morcov,tocat,
1tulpina de telina,feliata fin,
1 lingurita de coriandru boabe,
1 lingurita de turmeric,
1 lingurita oregano uscat,
2 frunze de dafin,
1/2 de lingurita de ardei iute uscat,pisat,
2-3 linguri ulei de masline,sare si piper dupa gust.
intr-o tigaie antiaderenta incingem uleiul si dam drumul cepei in el,amestecind,la foc mediu,pina cind ceapa devine translucida.acum adaugam coriandrul,turmericul,oregano si ardeiul iute pisat,amestecam un minut -doua,dupa care adaugam morcovul si telina,amestecind pina cind acestea se inmoaie ,cca 3-4 minute.acum adaugam sucul de rosii si mai lasam pe foc cca 5 minute,adaugam si frunzele de dafin,apoi fasolea.omogenizam ,fara sa strivim fasolea si mai fierbem cca 5-7 minute,pentru contopirea aromelor.
servim cald,cu mamaliga sau paste ,orez,bagheta.
enjoy!