Milles Crepes De Ciocolata Cu Crema De Portocala, Fistic Si Caramel De Portocala
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
desertul asta complicat are un succes rasunator printre amicii mei insa te anunt prietene ca nu-i deloc usor de facut. si nu c-ar implica cine stie ce manevre delicate demne de maiestria vreunui cofetar parizian dar pur si simplu consuma timp si cere nemarginita rabdare pana sa-l mananci.
daca poti sa treci de partea cu rabdarea si vrei sa te-nhami la desertul asta care va smulge multi de oaaaa si de mmmm te anunt ca ai de facut parcurs trei etape: sa faci clatitele, sa faci crema de portocale iar mai apoi caramelul de portocale. primele doua etape le faci cu o zi inainte, iar caramelul il faci taman cand il pui in farfurie.
citeste mai jos ce si cum, pas cu pas si treci la treaba. pofta buna!
ingrediente:- pentru 8 perspoane. timp de preparare 2+1/2 ore( cele 2 ore cu o zi inainte)•Pentru clatite:
- 100g unt
- 150g faina
- 30g cacao
- un varf de cutit de sare
- 3 oua mari
- 1 lingura bitter mamaia
- 500ml lapte
•Pentru crema de portocale:
- 500 ml de lapte
- 6 galbenusuri
- 150g zahar
- 40g faina
- 50g unt la temperatura camerei
- coja razuita de la o portocala
•Pentru caramelul de portocala si decor:
- 250g zahar
- 300g suc de portocale proaspat stors
- 150ml smanatana
- un varf de cutit de sare
- 100g fistic prajit, nesaratmilles crepes de ciocolata cu crema de portocala, fistic si caramel de portocala
- 1. clatitele: topeste 20g de unt si amesteca-l cu faina, cacao, 3 linguri de zahar, sarea si ouale pina se combina bine. adauga restul de unt topit, o lingura de bitter, coaja de portocala rasa si laptele, pana cand se incorporeaza totul bine. trebuie sa aiba consistenta specifica clatitelor. daca ti se pare ca e ceva in neregula mai adauga lapte sau faina, dupa caz. fa clatitele intr-o tigaie teflonata. ai nevoie de 12-14 clatite. cand s-au racit, pune-le pe un platou si unge-le in mod egal cu crema de portocale dupa care pune-le la frigider peste noapte(sau macar cateva ore).
- 2. crema de portocale: amesteca galbenusurile, zaharul si faina, toarna laptele cald si amesteca bine. pune crema intr-o craticioara mica teflonata, pune pe foc mic si amesteca viguros vreme de 3-4 minute. ia de pe foc si pune craticioara in apa rece si amesteca in continuare. adauga acum untul si coaja de portocala. da la frigider.
- 3. caramelul de portocale: incalzeste o cratita mica pe foc mic. toarna zaharul treptat, cat sa-i dai timp sa se topeasca. cand da semen ca se caramelizeaza adauga sucul de portocale, smantana si sarea. amesteca totul bine pentru inca 4 minute.
- 4. ansamblarea: taie tortul de clatite unse cu crema de portocale in felii. toarna pe fiecare felie caramel fierbinte, dupa care decoreaza fiecare farfurie cu fistic sfarmat.