contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mille Feuille Cu Capsuni

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Am fost recent in Franta unde am gustat prima oara aceasta prajitura si mi-a placut foarte tare, drept dovada mirarea mea cand reteta aceasta a fost publicata in editia de luna aceasta Good Food.  Normal se foloseste creme patissiere, dar reteta aceasta este posibil mai simpla si utilizeaza frisca. De aceea, pentru toti iubitorii de frisca si ciocolata alba, este tocmai potrivita. Cofetaria Seugnot din Paris a inventat reteta de mille feuille in 1867. De atunci este foarte cunoscuta in Franta si nu numai. In trecut, prajitura era glasata cu fondant alb si pe margini era imbracata cu fulgi de migdale sau fasii de clatite crocante. Reteta de mai jos ii apartine lui Gordon Ramsay, unul dintre bucatarii mei preferati.


Ingrediente (5 portii):
400g foietaj congelat
1 ou
100g zahar tos
250ml frisca lichida cu 30% grasime sau double cream
200g zahar pudra
600g capsuni
Cateva fire de busuioc proaspat
Coaja rasa de la o lamaie
50g ciocolata alba
Semintele de la o pastaie de vanilie
25ml lichior de vanilie (nu am gasit si am pus lichior de capsuni)
Zahar pudra pentru decor
Mod de pregatire:
Raciti frisca cel putin o ora inainte de a o bate. Preincalziti cuptorul la 200 grade. Lasati foietajul sa se dezghete apoi rulati-l usor, pe o suprafata presarata cu faina, pana devine mai lata cu un sfert din cat era initial. Taiati marginile pentru a forma un dreptunghi. Impartiti aluatul in 3 bucati egale.
Puneti hartie de copt intr-o tava si asezati una dintre bucatile de aluat. Eu am aragazul mai mare, deci mi-au incaput doua bucati. Ungeti aluatul cu ou, apoi presarati un sfert din zaharul tos. Pentru a evita ruperea aluatului atunci cand veti face portionarea, dupa asamblare, puteti taia foietajul in acest stadiu un bucati egale. Aveti grija sa taiati un pic mai gros, pentru ca ele se strang la coacere. Puteti acoperi cu hartie de copt si pune deasupra o tava de teflon usoara pentru a  se coace uniform. Coaceti in jur de 20 de minute, dar verificati frecvent. La mine cuptorul s-a incins mai repede si am luat aluatul dupa 10 minute, cand era auriu. Procedati la fel si pentru celelalte doua foi ramase, le ungeti cu ou si presati restul de zahar tos.


Lasati foile coapte sa se raceasca complet timp de o ora. Daca nu le-ati taiat inainte, le puteti taia acum cu un cutit cu zimti.


Spalati capsunele, taiati-le in sferturi si lasati-le sa se scurga pe un servet de bucatarie.

Tocati fin frunzele de busuioc. Frisca racita amestecata cu zaharul pudra si semintele de vanilie, se bate cu mixerul la viteza maxima pana se intareste. Adaugati in frisca lichiorul, capsunele, busuiocul si coaja de lamaie, ametecand foarte usor pentru a nu se zdrobi fructele. Radeti ciocolata separat.

Pentru asamblare, acoperiti suprafata unei tavi cu hartie de copt. Puneti prima foaie de foietaj, cu partea unsa cu ou in sus. Acoperiti cu jumatate din cantitatea de crema si neteziti cu un cutit cu lama lata. Aranjati deasupra cealalta foaie ca si prima. Presati usor cu palma pentru a elimina golurile de aer din crema. Intindeti restul de crema si presarati deasupra fulgii de ciocolata rasa. Desupra puneti ultima foaie cu partea unsa peste crema.

Cerneti zahar pudra apoi portionati daca nu ati facut-o inainte.



Articol recomandat de eileen-cuisine.blogspot.com