contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Migdalele

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Migdalele erau cunoscute inca din Epoca Pietrei si se presupune ca au inceput sa fie cultivate incepand din Epoca Bronzului, devenind primul fruct din Antichitate.
Migdalele sunt originare din Asia Mica, de unde s-au raspandit in toate tarile din bazinul Mediteranei.
Exploratorii din Antichitate consumau migdale in calatoriile lor pe Drumul Matasii, ce lega Asia de zona Mediteranei, in special Spania si Italia, astfel incat planta a fost aclimatizata in scurt timp si in Europa.
Romanii din acea perioada le considerau un remediu contra betiei. Carol cel Mare a contribuit la raspandirea migdalelor, despre care spunea ca sunt un aliment complet, cu proprietati stimulante si vindecatoare.
In Evul Mediu devin unele dintre ingredientele cele mai folosite in bucataria de la curte, intrebuintate pentru prepararea unor mancaruri afrodiaziace, acest obicei existand si in traditia araba. Mentionate in istorie din cele mai vechi timpuri, migdalele erau ingredientul cel mai de pret in painea faraonilor egipteni.
Un asemenea succes se datoreaza proprietatilor nutritive ale acestor fructe, care contin o cantitate de proteine de doua ori mai mare decat carnea de vitel, fiind considerate fructele prosperitatii si fecunditatii, de aici si obiceiul recent de a oferi migdale drept marturii de nunta.
Fructele uscate foarte hranitoare, cu o valoare energetica mare si un continut bogat in minerale, migdalele au rol remineralizant si antiseptic intestinal. Sunt extrem de utile in timpul sarcinii si alaptarii, in caz de astenie sau afectiuni ale sistemului nervos, pentru sportivi sau in perioada de crestere.
Exista doua varietati: migdale dulci si migdale amare. Acestea din urma se folosesc in cantitati mici in patiserie si cofetarie si nu se consuma in stare proaspata deoarece contin o substanta toxica, acidul prusic, care devine inactiva prin coacere. Migdalele proaspete se gasesc numai primavara, iar cele uscate tot timpul anului.
Sursa de grasimi benefice
Migdalele sunt o sursa optima de grasimi bune, mai bine de 83% dintre calorii provenind din acesti nutrienti, cele mai multe fiind mononesaturate, benefice pentru aparatul cardiovascular, chiar daca aportul de grasimi esentiale nu este semnificativ,spre deosebire de alte fructe uscate, de exemplu nucile.
Acest lucru lucru este confirmat si de un recent studiu, care a demonstrat ca un consum regulat de migdale scade nivelul de colesterol si trigliceride din sange, beneficiu de care se pot bucura numai cei care nu sunt supraponderali, mai vulnerabili de altfel si in fata bolilor cardiovasculare.
Prin continutul bogat in vitamina E cu rol antioxidant si saruri minerale, consumul de migdale mentine starea de sanatate a organismului, reducand totodata si nivelul de colesterol.
Pentru a obtine efectul dorit asupra sanatatii, este suficient sa consumam 40-50 g zilnic.
Beneficii probiotice
Migdalele sunt o importanta sursa de magneziu si vitamina E, fiind totodata fructele uscate cu cel mai ridicat continut de fibre (12%), cunoscute pentru rolul esential pentru imbunatatirea digestiei.
Migdalele favorizeaza digestia deoarece cresc nivelul bacteriilor benefice din aparatul digestiv, aparandu-ne sistemul imunitar de bacteriile periculoase. Se recomanda ca migdalele sa fie taiate cat mai fin si sa se mestece bine inainte de a fi inghitite.
Studiile au demonstrat ca grasimile continute de migdale sunt folosite de bacteriile benefice prezente in mod natural in intestinul nostru, ajutand la dezvoltarea acestora.
De aceea se spune ca migdalele au un potential probiotic, fiind de ajutor in balonari, diaree, constipatie sau colon iritabil.
Cu cat in intestinul nostru se afla mai multe bacterii benefice, cu atat suntem mai protejati de bacteriile periculoase, existand o mai mica posibilitate de a ne imbolnavi.
Uz cosmetic
Uleiul de migdale se obtine prin presarea sau stoarcerea semintelor de migdale dulci si se foloseste mai ales in cosmetica, unde este apreciat pentru proprietetile emoliente, hranitoare si relaxante. Se absoarbe cu usurinta in piele, fiind bogat in vitaminele E, B si minerale. I se recunosc urmatoarele proprietati:
-combate imbatranirea pielii
-este eficient contra vergeturilor aparute in timpul sarcinii
-este ideal in tratarea pielii uscate
-atenueaza pruritul in rubeola, varicela sau eczeme
-vindeca pielea afectata de arsuri sau crapaturi
-amelioreaza durerile de urechi
-regenereaza firele de par despicate la varfuri si lipsite de stralucire
-se foloseste pentru masaj, in amestec cu alte uleiuri esentiale, in concentratie de la 0,5-3%
Stiati ca...
...din migdale se prepara o bautura energizanta: lapte de migdale, reteta testata initial in manastiri? Acest lapte era un ingredient de baza in gastronomia aristrocratica, fiind folosit la prepararea ciorbelor, sosurior sau a deserturilor.
...folosit ca aliment, uleiul de migdale are proprietati laxative, dovedindu-si utilitatea in combaterea constipatiei?
...avand aproximativ 600 kilocalorii la 100g de miez, ca toate alimentele care contin cantitati mari de lipide, migdalele trebuie consumate cu precautie, tinand cond de cantitatea permisa, de dieta urmata sau de afectiunile de care suferim?
...medicina ayurvedica recomanda consumul de migdale pentru sanatatea sistemului nervos?


Articol recomandat de bucatariacameliei.blogspot.com