Miel Cu Curry–sri Lanka Style
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta asta este tentativa mea de provocare Daring Cooks pe luna aceasta – tema era mancarea indiana, in special apam si frunzele de curry. Apam sunt un fel de…clatite din lapte de nuca de cocos si orez si da, am ratat provocarea pentru ca n-am gatit apam (n-am mai apucat mai corect spus) care era chiar provocarea ci felul de servit in apam (de fapt, unul din feluri) – miel cu curry. In primul rand greu de gasit la noi ingredientele (cel putin in Sibiu), cu chiu cu vai am gasit lapte de nuca de cocos la naturisti dar doar sub forma de pudra, de turmeric si tamarind nici vorba, asa ca am gatit cu ce aveam la indemana, pot spune ca iese o mancare foarte aromata si diferita, initial m-a izbit oarecum neplacut gustul, era prea diferit fata de cum stiam eu ca ar trebui sa fie. Dar pe urma mi-a placut mult. Nu sunt sigura ca ce se gaseste la noi sub forma de pudra de curry chiar e frunza de curry, in reteta originara se puneau frunze proaspete de curry tocate. In fine, trebuie sa-i multumesc lui Mary ca datorita propunerilor ei (pe care le gasiti aici) am reusit si eu sa gust ceva ce aduce asa ca o tentativa de bucatarie indiana. Prmit sa ma apuc intr-o zi (cat de curand) sa fac si apam.
Avem nevoie de:- o jumatate de kg carne de vaca sau miel
- 250 grame ceapa taiata foarte marunt
- o lingura ulei de maslinela care mai adaugam
- un ardei iute verde, fin tocat
- o lingurita turmeric (n-am avut)
- o lingurita de sare
- 120 ml lapte de cocos
- o lingura pulpa de tamarind(n-am avut)
- 60 ml apa fierbinte
- 720 ml apa
si un amestec de condimente uscate format dintr-o lingurita de orez alb tip raw, o lingurita seminte de coriandru, o lingurita de seminte de chimen, o bucata de scortisoara sub forma de baton si nitel cardamom.
Carnea o taiem in bucati mai mici. Intr-o tigaie deja asezata pe foc, incalzim la foc mediu amestecul de condimente uscate, neaparat sa mestecam in acest timp continuu sa nu se arda.
Adaug peste condimente uleiul, astept sa se incalzeasca si adaug si carnea de miel. L-am lasat sa se….carcaleasca bine, dupa care am mai adaugat si curry, ceapa, prajim in continuare, adaugam sarea, mai lasam sa se prajeasca pana cand carnea prinde o culoare frumoasa, rumena.
E momentul propice pentru niscaiva lapte de nuca de cocos ai apa, turnate peste carnea sfarainda. Iep!!! Lasam sa fiarba la foc mic si acoperit cu un capac…sa zicem vreo ora, timp in care aromele se vor patrunde bine iar carnea va avea o textura frageda. Gustam….Ok, pot sa spun ca gustul ma surprinde, e nitelus dulce, asa ca m-am hazardat sa pun si nitel…piper. Ok, e mai bine.In reteta originara, carnea se scalda la sfarsit in destul de mult lichid (incat incepe sa semene cu o ciorba), eu am lasat mult sa scada pentru ca….asa imi place mie.
Trebuie sa recunosc ca la inceput n-am fost sigura ca imi place, gustul e atat de diferit fata de ce sunt obisnuita…si dupa cum v-am spus, asta nu e gustul care trebuie, caci destule ingrediente lipsesc. Doar ca odata ce m-am pus pe mancat (cu garnitura de orez simplu), am descoperit ca-mi place si desi nu suntem fani curry, am reusit sa mancam tot – tot.
O mancarica ciudata dar buuuuuna rau.
P.S. Si pentru cititorii mei sunt perspicaci, e doar o formalitate sa adaug ca reteta e din Sri Lanka :D.
P.S. Si pentru cititorii mei sunt perspicaci, e doar o formalitate sa adaug ca reteta e din Sri Lanka :D.