contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Midii Saganaki (prajite) - μύδια σαγανάκι

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Imi place sa-mi petrec timpul trecindu-mi privirea peste albumele mele dragi cu fotografiile familiei.
De fiecare data cind fac acest lucru retraiesc atit de intens momentele imortalizate incit simt chiar si strinsoarea degetului in mina copilului ce invata sa mearga agatindu-se cu putere de cel mai de incredere sprijin, sau gustul sarat al lacrimilor pe care le-am cules cu buzele mele de pe obrajorii bucalati cind in graba pasilor nesiguri pruncii mei si-au pierdut echilibrul si si-au julit genunchii, ori caldura mingiierii plina de iubire pe care sotul meu mi-o daruia. Simt chiar si greutatea trupului rotofei al nepotului pe care il ridicam in brate chiar si in ultima luna de sarcina, sau aud vocea nazala si alintata a copilului ce ma priveste din poze cu ochii de culoarea turcoazului.
Si cum sa nu-mi amintesc seara petrecuta pe malul marii, intr-un restaurant din Pireu, cind, privind fotografia, simt clipocitul valurilor sub podea si vad tremurul lampioanelor pe nelinistea apei, dar cel mai pregnant simt gustul sarat ca marea al midiilor albastre ce umpleau platoul din fata mea si pe care le-am gustat atunci pentru prima data (1980).
Am tresarit de multe ori, aflindu-ma in fata raionului de peste din hypermarket, la vederea saculetilor cu midii, dar mi-a lipsit curajul de a incerca o experienta in bucataria proprie.
Pina intr-o zi cind sotul meu m-a incurajat, stiind cit de mult mi-a placut gustul lor suculent, usor picant, si delicat aromat.
Mi-am luat o traistuta si, cu ceva neliniste in suflet, m-am indreptat catre casa asteptind sa-mi confirm faptul ca nu a fost doar efuziunea momentului si cadrul romantic care mi-au marcat memoria gustativa.

Asa am ajuns sa pregatesc, chiar de Buna Vestire, minunatele Midii saganaki (prajite) - (μύδια σαγανάκι).



Pina la faza prepararii este necesara o selectie si o curatare atenta a cochiliilor care se face astfel:


- intii se aleg doar midiile perfect inchise, semn ca acestea sint inca vii (in caz contrar ele devin toxice ceea ce duce la imposibilitatea de a le consuma).
- se spala cu multa apa rece, fara a le lasa sa stea in apa dulce, care le omoara.
- cu ajutorul unei perii aspre se spala nisipul de pe ele si se indeparteaza firele aspre (eu am folosit o foarfeca de bucatarie)
Acum sint gata pentru a fi gatite.
Midiile sunt bogate in minerale, continind cantitati bune de iod, fier (mai mult fier decit in cantitatea echivalenta de carne rosie), calciu, fosfor si zinc.

Sint multe moduri de preparare, midiile fiind considerate o delicatesa in multe tari din lume, insa gatirea lor trebuie sa se faca doar pentru foarte putin timp, altfel se transforma intr-o masa elastica, care sigur nu va fi apreciata.
Eu le-am pregatit in sos de vin cu usturoi, asezonindu-le din belsug cu patrunjel verde.
Cantitatile sint informative putind fi ajustate dupa gustul fiecaruia.
Am avut nevoie de 
- un pahar de vin alb sec,
- 2 - 3 catei de usturoi
- 3 - 4 linguri ulei de masline
- o legatura de patrunjel verde

Am pus la fiert apa intr-un vas si cind aceasta a dat in clocot am aruncat inauntru midiile pentru doua - trei minute. Veti sti ca sint gata cind cochiliile lor se vor deschide. Atunci se scurg de apa si se dau deoparte.



Intr-o tigaie se pune uleiul de masline si se caleste usturoiul.


Cind acesta s-a rumenit se adauga vinul alb sec lasindu-se sa fiarba doua - trei minute.


Intre timp se spala si se toaca patrunjelul verde.


Se stinge focul si se adauga midiile amestecind usor pentru ca sosul sa le patrunda uniform. 
Se presara si patrunjelul apoi se acopera cinci minute vasul cu un capac pentru ca aburul sa combine aromele.
Nu este necesar sa se adauge sare deoarece gustul lor este suficient de sarat datorita mediului in care au trait.
Sint gata pentru a fi servite.
* Daca va este pe plac gustul mai puternic al usturoiului puteti pregati si un mujdei pe care sa il adaugati peste midii inainte de a acoperi cratita.




Delicioase!
Un aperitiv suculent, ce aduce cu el aroma sarata a marii, pe care eu il ador, insa care nu este pe placul multora.