Mic Dejun De Weekend: Clatite
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Duminica e singura zi din saptamana cand pot gati ceea ce vreau fara a fi presata de timp. De obicei ma trezesc mai tarziu asa ca micul dejun devine pranz ;) Ieri am copt cateva clatite si le-am savurat cu crema de ciocolata si gem de macese (de casa). Am alaturat si un pahar de fresh de mandarine iar soarele si caldura de afara mi-au garantat un inceput de zi frumos.
Clatitele de fata sunt vegane, nu contin oua sau lapte de vaca insa se fac la fel de simplu precum cele normale si sunt la fel de gustoase. Este o reteta pe care o fac de multa vreme si care mereu imi iese bine. Le-am facut atat cu faina alba cat si cu faina integrala sau de secara si mereu au iesit bune. Singura regula pe care trebuie sa o respectati este gramajul sau mai bine zis volumul masurat in “cups” – cani americane. O cana americana are 250 ml volum. Astfel de cani de masurat se gasesc la Ikea, Carrefour, Daiso etc.
Clatite (pt 7-8 clatite)
- 1/2 cana lapte de soia (sau orez/ovaz)
- 2/3 cana apa
- 1/4 cana ulei
- 1 cana faina
- 1 praf de sare
- 2 lg apa pt subtierea ulterioara a aluatului
-
Toate ingredientele se pun in blender, cu exceptia celor 2 lg de apa. Se mixeaza bine si apoi se da compozitia la frigider pentru 30 minute.
-
Se incinge o tigaie de teflon, se unge cu ulei, apoi se sterge tot uleiul din tigaie cu un servet de hartie.
-
Aluatul se dilueaza cu cele 2 lg de apa. Trebuie sa rezulte un aluat identic cu cel normal, pentru clatite, de consistenta unei smantani mai subtiri.
-
Se coc clatitele in tigaie, la foc mediu spre mare. Acoperiti clatitele gata preparate cu un prosop de bucatarie pentru a le pastra calde si pentru a nu se usca (neavand oua se ususca mai repede la margini).
-
Puteti savura clatitele atat cu umpluturi dulci (gemuri de fructe, sos de ciocolata, creme crude de nuci sau fructe, fructe) cat si cu umpluturi sarate (creme de tofu, legume etc).
Si dezmatul… Mmmmm!