Mezze Maniche Cu Caracatita
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente pt 3 persoane:
250-300 g mezze maniche sau alte paste
1 caracatita mare sau mai multe mici de cca 600 g in total
200 ml piure de rosii
ulei masline
sare,piper,ceapa,morcov,telina,otet,dafin pentru fiert
patrunjel
Mod de preparare:
Intai curatam caracatita/caracatitele ca in pozele de mai jos.Eu am fost singura si la curatat si la facut pozele si nu se intelegea mare lucru din ele. Aici sursa fotografiilor.
Intoarcem “pe dos” (nu e impropriu spus,de fapt) sacul caracatitei si eliminam tot ce gasim acolo.
Taiem si partea din poza nr 2, al carei nume in romana chiar nu imi vine in minte…Italienii ii spun “becco” , adica cioc.
O spalam bine, dupa care o scufundam de 3 ori in apa clocotita care continua sa fiarba, tinand-o ori de un tentacul, ori cu ajutorul unei furculite mari.
Dupa acest procedeu, o punem intr-o oala mare cu multa apa rece, sare, cateva boabe de piper, o ceapa mica, 1 mocov, 1 bucatica de tulpina de telina, 1 lingura de otet si o foaie de dafin. Sfaturile unui bucatar profesionist ! (nu eu )
Caracatita trebuie sa fiarba intre 60 si 90 de minute pe kg. Foarte multi nu o cumparara de frica faptului ca le va ramane prea tare.
Aici exista si mitul dopului de pluta, cel pe care il stim cu totii, de la sticlele de vin sau sampanie. Se spune ca ar fragezi carnea, ceea ce ma face sa rad. Marinarii legau un dop de pluta de cate un tentacul al fiecarei caracatite pe care o puneau la fiert,pentru a o putea scoate mai usor,deoarece dopul ramane la suprafata, nicidecum fiindca ar fragezi carnea. Si cand te gandesti ca multi chiar se lauda cu asta. : ) Secretul e altul, si o sa vi-l spun imediat.
Lasam la fiert in functie de marimea caracatitei. Deci cum am spus, de la 60 la 90 min /kg. Eu le-am lasat 30 min fiindca erau mici. E esential ca apa sa fie multa si rece.
Secretul fragezimii consta in lasatul la racit in apa in care a fiert. E singura metoda care functioneaza intr-adevar.
Ar fi bine o faceti dimineata devreme daca vreti sa o gatiti pentru pranz,astfel incat sa aveti timp sa o lasati la racit. Daca nu aveti timp, lasati la fiert un pic mai mult si asigurati-va ca e destul de moale,gustand o bucata de tentacul, si folositi-o imediat.
Cand s-a racit, curatam pielea din partea superioara, (care se inchide la culoare) ca in poza nr 3, insa cea de pe tentacule eu o las mereu.
Punem pastele la fiert in apa sarata si le scoatem cu 3 minute inainte de timpul scris pe cutie. Le scurgem si incercam sa ne sincronizam cu partea a doua a gatelii.
Taiem bucatele de marime medie, ca in poza nr 4, si le punem in tigaie impreuna cu 3 linguri de ulei de masline si 2 catei de usturoi curatati si zdrobiti cu lama cutitului.
Cand s-a aromatizat uleiul, punem si bucatelele de caracatita si le lasam cca 2 minute, amestecand din cand in cand.
Adaugam si piureul de rosii conservat sau facut din rosii curatate de coaja si samburi si apoi pasate.Punem un praf de sare si lasam 2-3 minute.
Punem apoi si pastele, amestecam bine si acoperim cu un capac. Mai lasam 2-3 minute, pana se coc pastele. Gustam una, fiind atenti sa nu le lasam mult, fiindca pastele prea fierte sunt un sacrilegiu, vorba mea preferata.
Inainte de a le servi, presaram putin patrunjel tocat.
Sunt divine…Pofta buna !