Mezel De Casa - Partea 1
Sursa Mezel de Casa - partea 1
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De mai multi ani am renuntat la mezelurile din comert. Nu 100%, dar le consumam foarte rar, pentru ca sunt pline de E-uri si sincer, mi se pare ca au gust si textura de plastic, fara nici o legatura cu carnea. Gandul sa incercam un mezel pregatit in casa il aveam de mult, dar acum am reusit sa-l punem in aplicare, pentru ca depindeam de afumatoarea de la tara. In sfarsit, am mancat cu placere un muschi afumat, o pastrama de curcan, cu gust natural, neinjectat si fara "aroma de fum". Pasul urmator va fi sa incercam o reteta fara afumoare, pentru ca nu intotdeauna putem sa pregatim carnea in acest fel si exista dezbateri de despre cat de sanatoase sunt afumaturile :)
Cantitati nu va dau, am pus la ochi:
- muschiulet de porc
- pulpe intregi de pui
- piept de curcan dezosat
- sare
- piper
- cimbru
- boia
- coriandru
- mult usturoi (3-4 capatani)
- amestec de condimente pentru carne (optional)
Saram carnea pe toate partile si o lasam sa stea cu sare vreo 3-4 zile, la frigider. In fiecare zi amestecam carnea, ca sa nu stea aceleasi bucati intotdeauna jos, iar altele sus. Dupa acest timp, pregatim un amestec din condimente si usturoi pisat cu care ungem fiecare bucata de carne.
Tinem carnea condimentata inca vreo 3 zile la frigider. Cand timpul s-a scurs, curatam bine carnea de condimente si o lasam cateva ore la aer, sa se usuce. Apoi e momentul pentru afumat, la fum rece, vreo 5-6 ore.
Pieptul de curcan fiind destul de subtire, s-a patruns complet, dupa cum puteti vedea si din poze, asa ca putea fi consumat fara probleme. In schimb, pulpele de pui si muchiuletul au ramas putin crude in mijloc, astfel incat le-am mai pregatit putin (vedeti maine reteta). Cu carnea aceasta afumata putem pregati si o mancarica de cartofi cu afumatura sau o omleta aromata.