contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Meze Taverna

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

incepand de ieri, nu mai trebuie sa ma sui in masina si sa conduc 12 ore pana la thessaloniki sa mananc miel-care-se-topeste-n-gura si branza feta in foietaj coapta la cuptor si scaldata-n miere cu aceto balsamico. nu-nu, ma duc numaidecat unde se-noada calea victorie cu splaiul si-ncepe a urca spre centrul vechi strada tonitza. pe stanga, la numarul 6, a rasarit mandra o taverna greceasca ce-si zice meze taverna


taverna noastra, e facuta cu mana de arhitect ce pune pret pe detalii mici si marunte care bucura placut ochiul. uite candelabrele-s din cutii de masline, iata ghivecele cu busuioc si menta sunt din cutii grase de feta, fetele de masa in culorile nationale si scaune din rachita impletita. 


toata echipa din bucatarie e venita din kriopigi, un satuc din halkidiki, aflat la vreo 80 de km de thessaloniki. cheful georgios kritos a reusit sa faca din restaurantul sau anthoulas un reper pe harta gurmanzilor care viziteaza grecia. a acceptat cu greu sa se alature unui proiect nou in romania, dar probabil provocarea de a reusi din nou a invins. 


ingredientele si le-aduce din grecia si asta se simte. tzatziki e cremos si des, crema de feta frecata cu chili si ulei de masline e grasa si buna, hamsiile marinate merg de minune cu icrele de cod iar dolmadakia - sarmalele in foi de vita cu orez si mirodenii - sunt ca la mama lor acasa. ne-am mai jucat si o cu o caracatita murata in otet si ulei si niste crema de fava cu ceapa si ulei de masline. 


uleiul de masline e din cipru si zau ca daca nu-i minunat. as putea manca numai paine cu ulei de masline si sare fara sa mai vreau nimic altceva :) 


calamarul umplut cu orez, seminte de pin si stafide a fost foarte moale si bine facut, 


insa la pièce de résistance a fost mielul cu ceapa si prune copt la cuptor macar 4 ore la 150 de grade pana pica singur de pe os. 


si de parca n-ar fi fost destul, la plecare am primit cate o felie de placinta greceasca cu portocale si una de baclava. si-am zis ca nu le mananc. si m-am invartit pe langa ele, le-am mirosit, le-am pus la loc ... dar pana la urma le-am mancat. probabil cea mai buna baclava pe care am mancat-o vreodata. secretul cred ca e faptul ca nu-i asa dulce. 

str nicolae tonitza 6, bucuresti
tel: 021 539 53 53