Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
am intors obiectivul de la fata acestui peste fioros cu care am speriat lumea pe fb,aratindu-i extremitatea cefalica...da ,daca e vorba de o gura mare cu dinti ,v-ati dat seama ca este un merlucius.de data aceasta este unul de talie mica,numit merluchon,cca 30 cm lungime,pe care l-am preparat ieri la prinz.merlucius-ul este un peste slab,recomandat in diete,putinele grasimi pe care le contine fiind in proportie de 75 % cele reprezentate de acizii grasi nesaturati,benefici vaselor si inimii noastre.se digera foarte usor,contine proteine de buna calitate si multe vitamine si minerale.din fiorosul cap se obtine o excelenta supa de peste si lucru deloc de neglijat ,este de departe cel mai ieftin peste proaspat care poate fi gasit la piata.asadar,cumparat de la piata,curatat tot acolo(intra in pret) si venit cu el acasa,gata de aventura in coltul de bucatarie detinut.
ingrediente pentru 3 persoane:
3 pesti merlucius,proaspeti,eviscerati spalati,zvintati,
1 buchet de broccoli,cca 1/2 kg,
300grame fasole verde,
2 morcovi,
3 cartofi ,
1 lingurita ierburi de provence,
50 ml vin,
2 linguri ulei de masline,
sare,piper,dupa gust.
un sos de usturoi facut la minitocator din :
3 catei usturoi,1 lingura ulei de masline,2 linguri iaurt,1 buchet mic de patrunjel,sare dupa gust.
pestii,asezonati cu sare si piper se presara cu ierburi de provence si se aseaza intr-un vas termorezistent in care am picurat uleiul si vinul si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade unde se lasa cca 1/2 de ora,timp in care ii pensulam pe deasupra, din cind in cind, cu zemurile adunate.
intre timp fierbem cartofii cca 20-25 minute ,in coaja ,pina cind furculita intra in ei,apoi ii curatam.odata cu ei dam drumul in oala si la morcov,in cca 5-6 minute este gata,il vrem putin crocant .pentru broccoli si fasolea verde,punem la clocotit apa cu sare intr-o oala si lasam broccoli 3 minute din momentul fierberii,iar fasolea 5 minute.le scurgem si montam farfuria cu legumele gatite ,pestele, stropim totul cu sos de iaurt si usturoi si servim.