contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mere Verzi în Sirop Aromat Cu Scortisoara

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

O reteta din colectia:"Unde mai bagam scortisoara?"Si pentru ca aceasta colectie îmi aminteste de Liana,va spun si voua,ca de la ea stiu,ca pîna si apa din cada o puteti savura cu scortisoara.Nu,nu o beti,doar daca puneti ceva zahar si lamîie :D
Liana,ti-am ascultat sfatul si m-am rasfatat cu o cada plina cu apa parfumata cu scortisoara,dupa care mi-am clatit parul cu o vinegreta de zmeura.Cînd am ajuns în pat,sotul mi-a spus ca miros ca prajitura cu fructe de padure...si trebuie sa ma manînce!
Gata cu prostioarele!Sa trecem la partea despre cum a luat nastere aceasta reteta...
Cu cîteva zile în urma,într-o seara,cînd ne îndreptam spre casa,sotul meu si-a amintit ca a uitat sa lege castravetii din gradina,asa ca am facut o vizita spontana salbaticiei din afara orasului.În timp ce el lega castravetii,eu inspectam sertarele din cocioaba noastra de lemn.Faceam inventarul.Cum anul asta a tot plouat într-una,nu am ajuns sa mai grilam si acolo,si nu mai stiam ce ustensile,farfurii si tacîmuri se mai gasesc pe acolo.
Tot din cauza ploii,cel putina asa cred,din lipsa de soare si atîta umezeala nu s-a facut nici zmeura.Ei,ceva s-a facut,asa o mîna-doua...si daca tot era acolo,sotul meu care dispunea de adidasi,s-a strecurat printre tufe si se înfrupta din zmeura rara.Pentru ca la ultima vizita am ramas încaltata pîna acasa cu papucii de gradina,nu-i mai aveam în portbagaj,iar încaltamintele mele nu erau tocmai potrivite pentru a ma scufunda în pamîntul afînat,asa ca asteptam pe margine.Am primit si eu o mîna de zmeura :D
În timp ce asteptam eu asa cumintica,ma tot uitam pe sus,pe jos,din pe nou sus...Mi-au ramas ochii lipiti de marul a carui coroana coboara peste acoperisul cocioabei.Am întins mîna,am cules unu si l-am gustat.Acrisor,dar trecuse de faza aia de "cruditate",ma refer la aroma aia herba.Deja le vedeam însiropate,îndulcind un desert mai sarac.Un lapte cu orez,gris,un iaurt.Am înfascat cosuletul si am cules vreun kilogram de mere verzi.A doua zi,dupa ce le-am îmbaiat bine în apa rece,le-am transformat într-o dulcegarie parfumata.
Pentru ca nu stiam ce îmi ofera rezultatul final,am facut doar cîteva borcanase.Unu l-am ascuns într-un colt întunecos spre pastrare în scop de cercetare.Vreau sa vad cît se pastreaza si ce schimbari îi aduce timpul.Altul a schimbat deja stapînul,iar cel mare,cu volumul a doua borcanase ne ramîne pentru degustare.Prima proba,în care a acompaniat un lapte cu orez a trecut-o cu brio.Toata lumea încîntata.Normal,e cu scortisoara!

 

 


Ingrediente:

  • 500 g mere,cîntarite dupa curatarea casutei cu sîmburei
  • 2 lamîi,netratate si spalate
  • 1 l apa plata
  • 2 scoarte mari de scortisoara
  • 650 g zahar

 

 

Am început cu prepararea siropului parfumat.Am pus la fiert apa cu zaharul si scortisoara.

 

 

Siropul l-am fiert pe foc moderat spre tare pîna a scazut considerabil,
si a început a prinde consistenta usor lipicioasa,apoi am adaugat cealalta lamîie feliata.
Siropul are o culoare aurie,dar se deschide la culoare dupa adaugarea feliilor de lamîie si a merelor.

 

 

În timp ce siropul fierbea,am spalat merele,apoi le-am taiat bucati,
si le-am curatat de casuta de sîmburi cu feliatorul de fructe.

 

 

Pe masura ce feliam merele,le puneam imediat într-un castron cu apa rece
în care am stors zeama unei lamîi pe care apoi am feliat-o si adaugat-o printre bucatile de mere.
Lamîia,mai bine spus sucul,impiedica oxidarea fructelor.
Mai ales a merelor verzi,care tind sa oxideze extrem de repede.

 

 

Am adaugat merele în siropul fierbinte si le-am lasat la fiert în jur de jumatate de ora pe foc moderat,
si fara a învîrti prea mult prin oala.Doar cînd si cînd,usor,de preferat cu o lingura.

 

 

Înainte de a turna merele însiropate în borcane,am îndepartat feliile de lamîie si scortisoara.

 

 

Am turnat merele cu tot cu sirop în borcane sterilizate,le-am închis bine
si le-am întors pe capac timp de vreo 20 de minute.
Cel mare nu a trebuit supus acestui tratament,
pentru ca intentionam sa îl dam gata în urmatoarele zile :D

 

 

 


Articol recomandat de mayas-esprit.blogspot.com