Mere Umplute
Sursa Mere umplute
articol scris de radu_mailat blog bucatarialuiradumailat.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
În plin sezon al legumelor numai bune de umplut - ardei, dovlecei, cartofi, roșii etc -, eu am zis să încerc altceva. Și am ales merele! Iar rezultatul a fost unul neașteptat de bun și de aromat, pe care chiar merită să îl încercați.
Pentru 4 persoane, aveți nevoie de 8 mere potrivite (din acelea zemoase și ușor acrișoare!), 400 grame de carne tocată amestec (porc-pasăre), 1 ceapă potrivită spre mică, 2 linguri rase de orez, sare și piper după gust, iar pentru sos 300 ml pastă de tomate și o linguriță de zahăr. Ceapa tocată mărunt se călește într-o lingură de ulei împreună cu orezul, apoi se adaugă peste carnea tocată, se potrivește de sare și piper și se amestecă bine. Merele se spală bine și se scobesc, apoi se umplu cu amestecul de carne tocată. Tigaia în care ați călit ceapa se pune din nou pe foc și se pun merele la călit circa 30-40 de secunde pe fiecare parte. După ce le-ați călit, așezați-le în oală, acoperiți cu apă și dați la fiert până e gata orezul. Separat, încingeți o lingură de ulei, turnați pasta de tomate și zahărul și căliți 2-3 minute. Turnați sosul în oala cu merele și mai lăsați să fiarbă împreună 4-5 minute.
Se servesc fierbinți, stropiți din belșug cu smântână grasă sau iaurt grecesc!
PS: Pentru obținerea unor arome speciale, în oală amestecați merele umplute cu ardei, dovlecei și roșii umplute!