Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Stiu, stiu, am disparut din peisaj... Asta e, nu a fost de voie, ci de nevoie :)
Dar pentru ca maine e o zi importanta nu puteam sa nu ma prezint si eu cu un desert usor de preparat, numai bun pentru o zi de sarbatoare.
Reteta e preluata din cartea lui Horia Virlan si va pot spune ca umplutura e atat de buna incat, ce mi-a ramas dupa umplerea merelor a disparut in vreo doua inghitituri.
Fara prea multe alte cuvinte, declar simplu: La multi ani, Romania!
Ingrediente: 8-12 mere,
10 linguri miez de nuca macinat (eu am zdrobit-o cu sucitorul),
150 g stafide,
un pahar de rom/coniac,
10 lingurite zahar pudra,
coaja si zeama de la o lamaie,
4 linguri de unt.
Am respectat reteta aproape intocmai, in sensul ca stafidele le-am inmuiat in apa calduta in care am picurat esenta de rom.
Mai intai scoatem casuta semintelor merelor, dar si o parte din miez. Inmuiem stafidele, in rom, sau asa cum am precizat mai sus. Stafidele inmuiate le-am amestecat cu zaharul, jumatate din cantitatea de miez de nuca, coaja si zeama de lamaie si cu miezul de mere rezultat.
Umplem merele cu compozitia de mere si nuci si le asezam intr-un vas Jena, uns cu unt.
Le coacem cca 30 de minute in cuptorul preincalzit, la 170 de grade.
La servire le presaram cu miez de nuca macinat.
Sunt bune calde, dar si reci.