Mere în Halat
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Această reţetă o ştiu de la mama. Ne făcea acest preparat cînd nu avea prea mult timp la dispoziţie, dar voia să ne trateze cu un dulce. Este o reţetă simplă, rapidă şi foarte gustoasă.
Compoziţie: 5-6 mere orice soi, dar cele mai bune sunt Jonathan, 100 gr. făină, 1 dL. lapte, 1 dL apă minerală sau sifon, 1 ou, 1 lingură zahăr tos, un vîrf de lignuriţă sare, o lingură zahăr pudră.
Din făină şi celelalte ingrediente se prepară un aluat ca pentru clătite.
Se curăţă merele de coajă, se taie felii de cca 1 cm grosime cu partea lemnoasă la mijloc, care se scoate cu un cuţit ascuţit. Feliile de măr se trec prin aluatul de clătite. Se pun la prăjit într-o tigaie cu puţin ulei încins,
avînd grijă să nu se lipească între ele. Se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte, pînă se rumenesc. Se scot pe o farfurie şi se pudrează cu zahărul pudră.
Se servesc calde, dar sunt bune şi reci.
Pentru cei care ţin regim, zahărul din aluat se înlocuieşte cu 4-5 pastile de sucrazit/sucradiet, care se dizolvă în laptele pregătit pentru compoziţie. Desigur merele nu se mai pudrează cu zahăr.
Sunt foarte bune şi aşa fără zahăr.
Cei care au diabet, se pot delecta şi ei cu un dulce.