Meniu De Week-end: Ciorba De Casa De Vacuta Cu Plachie De Peste
articol scris de lily-musat blog lily-musat.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru un pranz in familie delicios si sanatos!
Ingredinte pentru ciorba:
- 2-3 bucati de oase de vita (sa contina si carnita, fiti atenti cand le cumparati)
- 2 cartofi
- 1 ceapa mare
- 1 morcov
- 1 radacina de patrunjel
- 1 pastrarnac
- 1 felie de telina
- 1/2 ardei rosu si 1/2 ardei verde
- 1 dovlecel
- un pumn de fasolica verde si galbena (eu am congelate din propria gradina. puteti cumpara si din market)
- 1/2 polonic de mazare (congelata)
- 3-4 linguri de bulion (poate si 2, depinde cat e de consistent)
- bors/sare/1 legatura de leustean si 1/2 legatura de patrunjel
- 1 ou
- 2 linguri de orez.
Ingredinte pentru mamaliga:
- 1 litru de apa
- 1 cub de unt (cat cubul de drojdie)
- 250 grame de malai
- sare.
Ingrediente pentru plachia de peste:
- Eu am avut 1 caras (dulce) si 3-4 pastravi (mici)
- 3-4 cepe mari
- 2-3 catei de usturoi
- ulei de masline
- 5-6 rosii proaspete
- 1 crenguta de rozmarin (merge si fara, daca nu aveti proaspat)
- sare/piper.
Preparare ciorba:
Vrabioara se fierbe la oala sub presiune timp de 50 de minute. Abia dupa ce a fiert ne putem apuca de ciorbica.
Toate legumele se curata de coaja si se taie. Cartofii cubulete, radacinoasele rondele.
Strecurati supa in care au fiert oasele de vita si puneti-o pe foc. Cand da in clocot, adaugati legumele, in afara de mazare si dovlecei (acestea fierb foarte repede si se pun dupa 20 de minute) si orezul. Puteti pune si carnita de vita (dezosata, taiata cubulete). Astfel, aceasta se va topi in gura.
Dupa ce adaugati mazarea si dovlecelul, mai lasati 10 minute si puneti bulionul si borsul. Mai lasati 5 minute si stingeti focul. Imediat adaugati oul batut, amestecand in acelasi timp in ciorba, sa se faca franjuri. Puneti si verdeata.
Preparare mamaliga:
Puneti apa la fiert. Cand da in clocot, adaugati cubul de unt si sarea. Dupa 1 minut, puneti in ploaie malaiul, amestecand cu telul. Lasati la foc mic, pana cand se ingroasa, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn. O lasati sa scada cat doriti. Eu o las cam 20 de minute, pentru ca ne place mai tare.
Odata facuta, mamaliga se astupa cu un prosop curat de bumbac de bucatarie.
Preparare plachie de peste:
Dati pestele prin faina si prajiti-l intr-o tigaie (cu foarte putin ulei de masline) cam 2-3 minute pe fiecare parte, cat sa prinda o crusta maronie.
Taiati julien ceapa, iar usturoioul marunt.
In tigaia in care ati prajit pestele adaugati ceapa, usturoiul, crenguta de rozmarin si rosiile (decojite) taiate cubulete. Lasati 2-3 minute si opriti focul. Intr-un vas pentru cuptor (eu am folosit din ceramica), puneti pestele si sosul de ceapa.
Introduceti la cuptor, la 180 de grade, timp de 30 de minute.
Daca doriti sa va sincronizati, sa aveti totul gata pentru o singura masa, faceti in asa fel incat cand incepeti prepararea ciorbei, sa dati startul (:))) si la prepararea plachiei, dar si a mamaligutei.
Pofta buna!