Meniu 1 Pranz - Ciorba De Coasta De Porc Si Tocanita De Cartofi Cu Linte Rosie
articol scris de lily-musat blog lily-musat.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente ciorba (pentru 6 persoane):
- 400 g coasta de porc (coastele sa fie mici, de la porc tanar. Eu am cumparat de la Mega Image, au la caserole)
- 1 ceapa uscata
- 4 cepe verzi
- 1/2 telina mica
- 1 radacina de patrunjel
- 1 pastranac
- 1 cartof
- 1 lingura de ardei dulce deshidratat (gasiti la Plafar. Daca nu aveti, puteti sa folositi si 1/2 ardei rosu proaspat)
- pasta de rosii sau bulion de casa
- taitei de casa
- bors
- sare
- o frunza de busuioc proaspat sau uscat (cat varful la cutit, daca e uscat)
- leustean uscat (proaspat nu se gaseste in aceasta perioada)
- 1 legatura de patrunjel
Pentru taitei aveti
nevoie de 1 ou si putina faina (o cana). Intr-un castronel mic bateti
oul cu putina sare. Puneti faina intr-o farfurie si adaugati 1/2 din ou,
in mijloc. Amestecati sa obtineti o coca, pe care o intindeti foarte
subtire. Taiati taiteii si scuturati-i de excesul de faina.
Nu aruncati jumatatea de ou, pentru ca o sa-l folositi.
Se taie coasta de porc, pe langa os, sa rezulte mai multe bucatele.
Le puneti intr-o oala, la fiert.
Cand da in clocot trebuie sa ii luati spuma, sa o aruncati.
Adaugati legumele taiate si ardeiul rosu deshidratat si mai lasati pana cand acestea fierb (aproximativ 30 minute).
Dupa
ce au fiert legumele, adaugati pasta de rosii sau bulionul si borsul.
In acelasi timp, eu pun si taiteii. Sarati dupa gust si puneti si
busuiocul. Mai lasati 5 minute si opriti focul. Adugati jumatate de ou
care a ramas si verdeata.
Ingrediente tocanita de cartofi cu linte:
- 100 grame linte rosie
- 1 legatura de ceapa verde (daca nu aveti puneti o ceapa uscata, tocata marunt)
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 2 cartofi
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 2 rosii in bulion sau proaspete
- 2 linguri ulei de masline
- 2 cani si jumatate de apa fiarta, impreuna cu 1 lingura de zarzavat concentrat de la Plafar
- 1 lingurita de ardei rosu dulce deshidratat (tot la Plafar gasiti) sau iute. Poate fi si proaspat, de prefarat ardeiul capia. Cum preferati.
- 1/2 legatura de patrunjel + 1/2 legatura de marar
- sare, piper (optional), un varf de cutit de cimbru uscat.
Lintea, inainte de a fi preparata, se spala in mai multe ape.
Ceapa si usturoiul, tocate marunt, se pun intr-o tigaie, in care am pus inainte 2 linguri de ulei de masline si 4 linguri de apa. Lasam sa fiarba, acoperind vasul cu capac, circa 1 minut.
Adaugam si cartofii taiati cuburi, morcovii rondele, pastarnacul maruntit. Mai lasam 1 minut si adaugam apa fiarta cu zarzavatul deshidratat (se pune la fiert inainte cu 2 minute sa punem ceapa si usturoiul la calit), precum si lingurita de ardei dulce (deshidratat)
Lasam sa fiarba 20 de minute, dupa care adaugam rosiile in bulion (bagate la blender inainte). Mai lasam 5 minute, condimentam cu sare, piper, cimbru uscat, si stingem focul, dupa care adaugam verdeata.
Puteti servi tocanita cu o salata de rosii si ceapa verde.
- 1 legatura de ceapa verde (daca nu aveti puneti o ceapa uscata, tocata marunt)
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 2 cartofi
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 2 rosii in bulion sau proaspete
- 2 linguri ulei de masline
- 2 cani si jumatate de apa fiarta, impreuna cu 1 lingura de zarzavat concentrat de la Plafar
- 1 lingurita de ardei rosu dulce deshidratat (tot la Plafar gasiti) sau iute. Poate fi si proaspat, de prefarat ardeiul capia. Cum preferati.
- 1/2 legatura de patrunjel + 1/2 legatura de marar
- sare, piper (optional), un varf de cutit de cimbru uscat.
Lintea, inainte de a fi preparata, se spala in mai multe ape.
Ceapa si usturoiul, tocate marunt, se pun intr-o tigaie, in care am pus inainte 2 linguri de ulei de masline si 4 linguri de apa. Lasam sa fiarba, acoperind vasul cu capac, circa 1 minut.
Adaugam si cartofii taiati cuburi, morcovii rondele, pastarnacul maruntit. Mai lasam 1 minut si adaugam apa fiarta cu zarzavatul deshidratat (se pune la fiert inainte cu 2 minute sa punem ceapa si usturoiul la calit), precum si lingurita de ardei dulce (deshidratat)
Lasam sa fiarba 20 de minute, dupa care adaugam rosiile in bulion (bagate la blender inainte). Mai lasam 5 minute, condimentam cu sare, piper, cimbru uscat, si stingem focul, dupa care adaugam verdeata.
Puteti servi tocanita cu o salata de rosii si ceapa verde.
Pofta buna!