Medovik
Sursa MEDOVIK
articol scris de adiscookblogspotco blog adiscook.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cautând noi reţete înainte de sărbători, am dat pe Coolinarika, peste o reţetă care mi-a atras atenţia de mult timp dar pe care nu m-am încumetat să o încerc ... până acuma.
Este vorba despre Medovik, una dintre cele mai populare reţete din Rusia.
Foile pentru prăjitură sunt asemănătoare cu cele de la foi cu miere, cunoscute şi la noi, dar la Medovik sunt umplute cu o cremă preparată din smântână foarte grasă.
Foile le-am mai preparat, sunt aceleaşi ca la "Delicii cu miere", unde o să găsiţi şi poze din timpul preparării.
Ingrediente foi :
- 1 ou
- 150 g zahăr
- 50 g unt
- 2 linguri miere (60 g)
- 2 linguri lapte
- 3/4 linguriţă bicarbonat
- 400 (450) g faină
Intr-un castron se pun oul, untul, zahărul, mierea, laptele si bicarbonatul. Se amestecă de câteva ori apoi se transferă castronul pe bain-marie , unde se amestecă până ce compoziţia se îngroaşă şi devine ca o smântână.
Peste compoziţia caldă se toarnă făina, amestecând continuu. Se ia compoziţia de pe aburi şi se frământă cu mâna, până ce va rezulta un aluat consistent .
Se împarte aluatul în patru porţii.
Din fiecare porţie se va întinde (pe masa unsă cu ulei), câte o foaie care se va coace pe dosul unei tavi unse bine şi tapetate cu faină . Pentru coptul foilor nu este necesar mai mult de 5 minute pentru fiecare foaie.
Ingrediente cremă:
- 400 g zahăr tos fin (nu pudră)
- 1 kg smântână foarte grasă
Se toarnă smântâna într-un castron, se pune zahărul şi se amestecă foarte încet cu o lingură.
Pe măsură ce amestecăm smântâna se va îngroşa. Se amestecă până ce se topeşte zahărul.
Pentru asamblarea foilor am procedat astfel : am întins o folie alimentară în tava în care am copt foile, am lăsat-o mult peste marginile tăvii, astfel încât să pot acoperi prăjitura. Am pus prima foaie în tavă, am turnat o parte din smântână, au urmat celelalte foi şi smântâna repartizată în mod egal între ele. Am acoperit prăjitura cu folia alimentară şi am pus-o în frigider până a doua zi.
In ziua următoare smântâna s-a întărit foarte bine şi a devenit o cremă deosebit de gustoasă, dulce - acrişoară, iar floile s-au înmuiat atât cât trebuie.
A fost mai bună chiar după 2 zile, când crema s-a transformat în unt .
Această prăjitură a fost pe placul tuturor şi cu siguranţă am să o mai prepar.