Mediterranean – The Beautiful Cookbook
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
De mult nu am mai scris despre nici o carte de bucate, aveam de gand sa trec mai intai prin clasicii nostri, Pastorel, Anton Roman, Colea. Dar rasfoind o carte in cautarea unei retete, m-am razgandit si va arat una dintre preferatele mele, aparuta in ’94, Mediterranean – The Beautiful cookbook.
O sa spuneti, moa, carte cu poze. E si cu poze, chiar misto, insa nici retetele nu-s de lepadat, odata pentru ca sunt culese de “pe teren”, corecte si sustinute de fotografii bine puse la punct.
Capitolele, in mare:
Sunt prezentate si amanunte geografice, istorice, culturale, retetele sunt scrise de Joyce Goldstein iar textul de Ayla Algar, despre care puteti citi la link-uri.
Retetele au si titlurile in original, sunt prezentate in general cele mai cunoscute (am pozat la plici chakchouka si renumita B’stilla despre care am citit, auzit, vazut emisiuni, nu pun mai multe poze caci tin la drepturile autorilor).
Fotografiile sunt superbe, autorul, australianul Peter Johnson fiind un “pozar” premiat (dati pe link, merita) si beneficiind si de ajutorul stilistului (food stylist) Janice Baker, care, cum scrie si la coperta, e “Cordon Bleu graduate”.
Nu multe dar frumoase sunt si fotografiile din piete, cu mancare stradala, oameni din unele locuri, fain de tot.
Daca gasiti pe undeva cartea, merita, parerea mea sa fie pe hartie, vedeti ca mai are si surate, in categoria “The Beautiful Cookbook” mai fiind si alte lucrari, America, Toscana, China, Franta si altele.
Pe ultima coperta scrie ca se pot comanda la Editura Collins din San Francisco (asta pentru cei ce au acces la Collins Publishers, nu stiu, nu am incercat). Despre retete, ce sa va spun, multe sunt deja foarte cunoscute, de la Cacik la Caponata, nu cred ca ar fi interesanta o lista decat daca vom da vreodata bairam cu tematica prezentata in carte.
Cand o sa mi se mai aresteze accesul la aragaz poate va mai arat cateva carti interesante.
rororo