contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Masina De Paine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


M-am gandit ca n-ar strica sa incep o serie de postari in care sa descriu lucrurile utile care ne usureaza munca in bucatarie. Dupa parerea mea cel mai cel este aparatul de facut paine, intr-adevar, la mare concurenta cu mixerul multifunctional :) Asa ca incep acest capitol cu preferatul meu, pe care l-am primit cadou de la furnicut, ca sa nu stau sa framant, dar sa avem mereu paine adevarata, fara E-uri, zahar si alte minuni :)

Masina de paine pe care o avem este Moulinex, modelul care face si baghete. Adica are o tavita speciala in care asezam baghetele, pe care le modelam cu mai multa sau mai putina indemanare :) din aluatul framantat si dospit in cuva masinii. Chiar am vazut zilele trecute la Emag, modelul nou la promotiesi, pe langa masina de paine primesti un cantar de bucatarie, foarte util pentru cantarirea ingredientelor. Mai multe detalii aici
Painea facuta in acest aparat poate avea 3 dimensiuni: 750g, 1000g sau 1500g. De curiozitate am cantarit painea dupa ce am facut-o si avea fix cantitatea indicata :) De obicei facem painea de 1kg pentru ca am constatat ca painea de casa este mult mai satioasa decat painile din comert, asa ca ne ajunge cateva zile.
Stiu ca exista unele zvonuri despre faina care trebuie folosita la painea facuta la masina, ca ar trebui sa fie tip 650, dar am incercat cu toate tipurile de faina alba: si 000, si primita de la tara, facuta la moara si de fiecare data a iesit bine.
Odata cu masina am primit si o gramada de retete de paini si baghete cu tot felul de ingrediente, de la faina de grau alba si neagra, faina de secara, ceai verde, cartofi, seminte de toate felurile, tarate. Le-am incercat cam pe toate si nu-mi aduc aminte ca vreuna sa nu ne fi placut. De asemenea, am vazut ca se pot face si deserturi, cum ar fi chec, turta dulce, dar si dulceata. Pe astea inca nu le-am incercat decat intr-o mica masura.
Durata medie pentru o paine este de vreo 3 ore jumatate. Se pun ingredintele in ordinea din reteta, mai intai cele lichide si apoi cele solide, pornim masina pe programul corespunzator, iar dupa vreo 20 de minute anunta ca e timpul sa se adauge semintele. Am incercat sa punem si semintele de la inceput, iar painea a iesit la fel.
Cum masina are si program de aluat, adica doar framanta si lasa la dospit, am folosit-o de multe ori si pentru a pregati blaturi de pizza sau orice aluat care nu depaseste marimea cuvei.
In mai mult de un an de cand o folosim cam o data la 4 - 5 zile, singura problema pe care am avut-o a fost cuva, care a ruginit putin. Dar aici a fost greseala noastra de incepatori, pentru ca am folosit un cutit ca sa scoatem painea si am zgariat interiorul, deci nu incercati asta acasa :)) Dupa ce ne-am mai experimentat, am descoperit ca painea iese mult mai usor daca este rece, asa ca o lasam cateva ore in cuva, iar apoi o scoatem fara probleme. Cum nu puteam sa o folosim asa ruginita, am cumparat o cuva noua de la firma Sapel, unde se pot gasi piese de schimb si se asigura si serviceul. Ii gasiti in zona Baneasa, pe bl Ficusului, nr 10C.
Un alt lucru de care ne-am dat seama cu timpul este faptul ca apa trebuie sa fie calduta, cica la vreo 40 de grade :)) pentru ca painea sa creasca frumos.
Sper sa va fie de folos experienta noastra de pana acum cu masina de facut paine si ca ati gasit utile recomandarile noastre. Chiar daca investitia e destul de mare, cred ca merita :)



Articol recomandat de furnicuti.blogspot.com