Martipan
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
...datorita unei retete foarte speciale, o super-praji cu muuulta cafea :P ...pe care am tot vrut sa v-o arat in imagini dar evident, n-am reusit pana acum...am preparat, in sfarsit, ravnitul martipan :)
...martipanul ala pe care mi-l cereati cu totii si pe blog si pe mail, iar eu va tot promiteam ca vi-l voi dezvalui..."in curand" :D
Ca prima observatie trebuie sa va spun ca rezultatul final a fost cu mult peste asteptarile mele, in ceea ce priveste gustul. Am tot rupt bucatele din "aluat"pana cand mi-am potolit pofta :P
Ca aspect insa, veti avea probabil o surpriza, fiindca e mai inchis la culoare, mai neapetisant decat cel de cumparat. E adevarat ca am folosit migdale necojite pentru ca nu am gasit niciunde migdale fara pielita...sau chiar mai bine, pudra de migdale, de unde si "neajunsul" vizual :)) ...dar cu toate astea, in final am facut o pasta de martipan minunata, pe care, dupa cum veti vedea mai jos, am putut-o modela si stanta dupa dorinta :)
Aceeasi "problema" am avut-o si aici, la reteta de Nutella facuta in casa, unde din nou m-am ciocnit de aspectul "grunjos" al preparatului...fapt care, in realitate, nu i-a schimbat cu absolut nimic gustul extraordinar de placut.
Ingrediente pentru o portie:
- 100 g. migdale crude
- 50 g. zahar pudra
- cateva picaturi ulei de migdale (sau alt ulei, dar nu de masline)
- cateva picaturi zeama de lamaie
- apa...tot asa, masurata-n picaturi :P
Ingrediente:
Se prajesc usor migdalele la cuptor:
Cat inca sint calde, se freaca in maini sau intr-un prosop pentru a le indeparta coaja (n-o sa se prea duca, dar e bine sa-ncercati :D )
Se macina apoi la robotul de bucatarie, cat mai fin posibil:
Se adauga zaharul pudra:
...si "picaturile" de ulei (sa zicem o lingurita nu foarte plina)
Rezulta urmatoarea compozitie:
...la care veti adauga atata apa cat sa obtineti un aluat modelabil...puneti putin cate putin, ca sa nu gresiti ;)
Acoperiti cu folie transparenta si lasati la frigider 12 sau chiar 24 de ore:
Dupa ce se scoate de la rece se framanta bine pana ce se obtine o pasta:
Se foloseste la diferite retete, mai mult ca umplutura, ca decor...ca "plapumioara" ca aici: Prajitura aromata cu crema din vin rosu ...decat ca, de ex. acoperirea unui tort ;)
Un alt exemplu ar fi: se aseaza intre 2 folii de plastic (transparente) si se taie in forma de stelute, care mai apoi se dau prin zahar si se orneaza niste romburi de cafea cu nuci, bestiale :P
P.S. Am primit un pont foarte util de la Cristina, in legatura cu decojiirea, cu mai mult succes :P, a migdalelor: se pun migdalele cu coaja 2 minute in apa clocotita, dupa care se trec rapid prin apa rece, se scurg si cu unghiile li se indeparteaza pielita. Dupa aceea se prajesc...si se continua cu prepararea retetei descrisa in pasii de mai sus.