Marmelada De Rhabarba Si Agrise
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am mai facut pana acum, dar cu zahar gelifiant,insa imprejurarile si imprejurimile m-au dus cu gandul la bunici, cat de bine era, hrana curata care o aveam, felul in care am crescut.
Acum totul este altfel, de la copii care nu mai stiu sa se bucure de copilarie si lucrurile marunte, pana la hrana noastra de toate zilele.
Poate multora li se pare aiurea traiul la tara,dar mie imi place, cu tot cu mirosul ingrasamantului natural aruncat pe camp, cu soarecii adusi de pisici in casa.Prefer asa, aerul curant, nu noxele provenite de la masini, prefer zgomotul unei drujbe care taie lemnele pentru la iarna decat zgomotul infernal al masinilor.
Dar gata cu vorbaraia, ca se stie "vorba lunga, saracia omului" :), sa nu uitam de ce am inceput sa scriem aici, asadar sa revenim la oile noastre.
Dat fiind faputul ca in gradina am cate o tufa sau un copacel, am zis ca e pacat sa nu le folosesc.
SI pentru prima data am ales sa fac o combinatie intre rhubarba ca tot mai aveam cateva fire in gradina si afrise.
Pentru a nu se confunda cu afinele, am sa va arat cu aratau ele inainte sa se coaca.
Cantitatile le puteti creste, normal, eu am facut doar cu cat am avut si anume 300 gr tije rhubarba(atat a ramas dupa ce le-am curatat) 320 gr agrise negre 500 gr zahar 1 lamaie 1 tija scortisoara 1 floare anason
Am taiat rhabarba bucati(potrivite, nici prea mari nici prea mici, depinde de cum vreti sa o simtiti), agrisele le-am curatat de codite si de partea unde a fost floarea, apoi le-am spalat si lasat la scurs. Le-am pus impreuna intr-un caston de sticla si am presarat zaharul si am amestecat usor cu o spatul.Am adaugat zeama de la lamaie si tija de scortisoara dupa are am acoperit cu un prosop si am lasat pana a doua zi.
A doua zi aratau asa
Le-am pus intr-o cratita incapatoare, am adaugat steaua de anason si am pus pe foc, la inceput la putere maxima, iar in momentul in care a inceput sa fiarba, am micsorat focul la jumatate
Procesul urmator este la fel ca la orice dulceata/gem, se spumuieste si daca doriti ca fructele sa ramana intregi, doar miscati de vas , astfel incat fructul sa nu se prinda de fundul vasului. am lasat la fiert in jur de 45 de minute, se fac foarte repede, si am facut testul pe farfurie sa vad daca este gata, picurand putin.Dupa cateva minutele inclinand farfuria se vedea ca este deja ok
Am pus in borcan-ul sterilizat in prealabil.Si normal am si gustat-o.Mie mi-a iesit doar un borcan de 500gr.
Gustul ei ma duce cu gandul la iarna, la focul aprins in semineu ;)
Surpriza placuta a fost in momentul in care al meu a vazut biscuitii si recipientul cu marmelada pe masa si a intrebat ce-i.Dupa ce a gustat verdictul a fost : "ce buna e, are un gust deosebit" , ceea ce ma bucura enorm, mai ales ca el dulceturi nu mananca pe paine decat pe clatite si nici nu e amator de dulciuri.
>