Marmeladă De Caise Cu Parfum De Scorţișoară
articol scris de AlexJ blog alexandra-bucatariamea.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
-
Săptămâna acesta va fi o săptămână plină pentru mine: dulceţuri, murături.In concluzie pun pe iarnă.Şi lumea mai zice că pusul pe iarnă este o preocupare pentru bunici…Aiurea..sau poate e adevărat şi îmbătrânesc ???
Oricare ar fi răspunsul la întrebare am să încep cu caisele.
Am primit 3 lădiţe de caise, nici prea mici, nici prea tari, micuţe şi dulci , care se desprid uşor , numai bune de transformat în "ceva" la borcan.Dar aici intervine veşnica mea problema - Oala de dulceaţă. Ei bine nu am ... De fapt am o oală în care fac doar dulceaţă dar e prea mică pentru toate caisele pe care le am. Aşa că va trebui să folosesc două oale. Şi dacă tot fac murdărie de ce să nu încerc două reţete: o marmeladă şi un gem.
Astăzimarmelada: reţeta provine de pe Maya's World. , pe care am adaptat-o puţin. Excelentă reţeta . Mulţumesc frumos !!!Aveţi nevoie de:
v(cântărite după ce aţi îndepărtat coaja şi sâmburii- doar pulpa)v1 kg zahărv 4 rulouri descortişoarăv 700 ml apăÎn primul rînd, fructele trebuie spălate foarte bine şi apoi curăţate de coajă ( nu este absolut necesar).Dacă vă hotărâţi să îndepărtaţi coaja caiselor înnarmaţi-vă cu multă răbdare.
Eu mi-am pierdut-o la un moment dat , mai ales după ce mi-am văzut unghiile extrem de galbene şi mi-am făcut rost şi de o băşică (asta de la cuţit).
Să presupunem că aţi curăţat caisele.
Foarte important: nu aruncaţi coaja.Coaja se pune la fiert împreună cu apa, zahăr (400 gr din cele 1000 gr.) şi scortişoară, pentru a obţine un sirop. Se fierbe totul la foc iute.
Siropul va fi mai gros sau mai subţire în funcţie de cât de groasă aţi tăiat coaja caiselor. Se trece siropul prin sită şi se lasă la răcit.
Într-o oală punem caisele tăiate felii subţiri şi le lăsam să fiarbă în suc propriu, amestecând din când în când.Cândîncepe să scadă, oprim focul, le acoperim şi le lăsam să se răcească. În general se lasă până a doua zi.
Eu le-am lăsat de dimineaţa pâna seara, când le-am pus din nou la fiert. În acest moment recunosc că am trişat puţin, adică am folosit mixerul vertical pentru a mărunţi şi mai bine caisele .Am turnat apoi siropul aromat peste fructe şi am amestecat bine.Cânda început să fiarbă am adăugat şi zahărul ( restul de 600 gr.)Am lăsat să fiarbă marmelada pe foc mic spre mediu cam o oră, amestecînd din când în când.Când începe să se îngroașe, culegeți spuma cu o spumieră, opriți focul şi picurați o cantitate mică de marmeladă pe o farfurie lăsată în congelator vreo 5 min. Dacă nu se împrăștie şi are aspectul unor boabe de rouă tari atunci treaba dvs. este aproape gata.Dacă nu, fierbeţi ceva mai mult, opriți din nou focul, şi testați marmelada din nou.Marmelada se toarnă fierbinte în borcane curate şi uscate, încălzite puţin în cuptor, care se închid bine şi se întorc să se sprijine pe capac timp de 20 de minute.