Marinate - Metoda Safo
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
ce face marinata? sigur nu inmoaie carnea cum cred unii. ea patrunde numai 0.3 cm chiar daca o lasi mai mult timp. marinata ii aduce un plus de aroma carnii, mentine o anumita umiditate si ajuta la formarea acelei cruste frumoase la exterior.
metoda safo am gasit-o in perindarile pe net. nu e un secret multi o folosesc. e un acronim de la salt, acid, flavour, oil.
sarea - penetreaza usor carnea si amplifica aromele.
acidul - desface moleculele de proteina. poti folosi : suc de lamaie, ananas, struguri albi si orice fel de otet.
arome - ierburi sau condimente ca usturoi, rozmarin, oregano etc.
uleiuri - suport pentru aromele de mai sus care nu sunt solubile in apa. in plus uleiul ajuta la crusta carnii. nu folosi ulei de masline pentru ca se solidifica la temperatura din frigider. cel mai bun e uleiul de floarea soarelui.
ce sa nu pui: zahar (ingroasa sosul, nu ajuta la penetrarea carnii si se caramelizeaza la temperaturi mari) si alcool (va "arde" carnea la suprafata si nu lasa aromele sa patrunda).
curata pielea de pe carnea de pasare, altfel marinata nu poate patrunde. fa gauri in carne cu varful cutitului sa ajuti procesul de penetrare.
daca esti pe camp si nu ai toate astea foloseste ulei si dressing de salata de la magazin. combinatia asta are cam tot ce e mai sus pe genul fast food.
cu cat marinata e mai acida, timpul de marinat scade. se zice ca lasi la marinat in frigider asa:
- puiul 1-3 ore
- pestele 30-60 de minute
- porcul 1-3 de ore
- vita 6-24 de ore
niciodata nu face marinata in oale de fonta, cupru sau aluminu ca vei manca sigur ceva metal. recomandat e inox, sticla, ceramica, plastic eventual. pungile cu fermoar sunt ideale fiindca iti trebuie mai putina zeama.
nu refolosi marinata , nu refolosi punga de plastic.
discutia e lunga , daca aveti adaugiri va rog.... marinata nu e tot aia cu saramura/brines.