Maraton De 1 Mai
articol scris de Ani blog anamariatrimbitas.ro
O singura zi, doua oferte pentru petrecerea timpului… Rezultatul? A treia varianta! Maraton 3 in 1:
1. relaxare de 1 Mai – ca doar suntem muncitori ;
2. obiective turistice pentru comoaranoastra.ro;
3. Festivalul Hartibacenilor de la Birghis.
Este deja o traditie ca de 1 Mai sa alegem o destinatie noua pentru relaxare. Daca anul trecut am cutreierat prin Budapesta, Viena si Praga, anul acesta ne-a gasit pe traseul Sibiu-Agnita. E diferenta mare intre cele doua destinatii, insa nu in fiecare an ne cumparam casa. Dar asta este o alta poveste…
Am pornit la drum la ora 10:00 si ne-am intors la 17:30. Au fost de ajuns aceste ore pentru a ne relaxa si incarca bateriile. Ne-am intors in timp vizitand bisericile fortificate din Hosman, Nocrich, Altana si Agnita, am participat la o lectie de pastrare a traditiilor si promovare a culturii, ne-am bucurat de cantecul pasarilor, de verdeata si de soare si am facut multe, multe poze. Am avut insa parte si de dezamagiri. Am gasit toate bisericile fortificate inchise, putandu-le admira doar din afara zidurilor. Insa cel mai tare ne-a frapat stadiul avansat de degradare in care se afla biserica fortificata din Nocrich. Oare de cate ziduri distruse, geamuri sparte, caramizi faramitate de timp si de ploi mai este nevoie pana sa realizam ca asistam la degradarea si distrugerea propriei istorii si culturi? Traim inconjurati de nepasare si interese meschine. E pacat sa nu realizam faptul ca suntem doar o generatie, una trecatoare, care ar trebui macar sa ingrijeasca ceea ce generatiile trecute ne-au lasat mostenire…
Dupa dezamagirea de la Nocrich, am avut parte de o echilibrare de trairi, prin Festivalul Hartibacenilor. Aflata la a VI-a editie, aceasta manifestare a inceput in anul 2006 la initiatova Asociatiei “Valea Hartibaciului” si a Casei de Cultura “Ilarion Cocisiu” din Agnita si isi propune dezvoltarea localitatilor din zona, din punct de vedere cultural, turistic si economic, prin valorificarea traditiilor din fiecare comuna si infiintarea de formatii artistice. Daca in 2006 au participat doar 3 localitati (Agnita, Chirpar si Birghis), anul acesta s-au intalnit pe scena Caminului Cultural din Birghis, 250 de dansatori si cantareti de muzica populara din 10 localitati: Agnita, Altana, Birghis, Chirpar, Iacobeni, Marpod, Merghindeal, Nocrich, Retis si Rosia.
Va invit in continuare sa urmariti imagini din scurta noastra drumetie. Sunt cat se poate de graitoare.