Maracuja - Fructul Pasiunii
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Fructul are o forma rotunda/ovala.Coaja fructului copt,are o culoare maro violet.Cu cît este mai copt fructul,cu atît mai sifonata/încretita este coaja.
În interior se afla sîmburi înveliti de pulpa suculenta de o culoare portocalie.Cunoscute sînt peste 400 de variatiuni,doar 20 au fructele comestibile.
Proprietati nutritive pe 100 g Maracuja :
- Calorii 64
- Apa 75,8 %
- Carbohidranti 23,4 g
- Proteine 2,4 g
- Grasimi 0,4 g
- Zaharuri 8,8
- Fibre 10 g
- Vitamina C 30 mg
- Vitamina B1 0,1 mg
- Fier 1,6 mg
- Magneziu 29 mg
- Calciu 17 mg
- Caliu 330 mg
- Fier 1391 µg
- Mangan 127 µg
- Zinc 253 µg
Dupa ce a fost cules,fructul pasiunii nu se mai coace,de aceea este indicat sa fie cumparat copt.La temperatura camerei se poate pastra doar cîteva zile,pe cînd la frigider,chiar si 3-4 saptamîni.
Cînd coaja fructului este putin încretita, este ideal pentru a fi cosumat.Atunci fructul, atinge valorile nutritive maxime.
Sîmburii negri,sînt crocanti,înveliti în pulba galbuie-portocalie foarte aromata cu gust mai mult acrisor decît dulceag.
Maracuja are proprietati laxative, ideal pentru cei care fac dieta/cura de slabire.
Din sîmburi se extrage un ulei care este foarte apreciat în cosmetica pentru îngrijirea tenului si parului.
Articol recomandat de Mayas-Esprit.blogspot.com