Mantı (colţunaşi)
Sursa Mantı (Colţunaşi)
articol scris de nilgun blog bucatariaturceasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
INGREDIENTE:
Umplutură:
300 g de carne tocată de vită
sare, piper după gust
o lingură de ulei (acesta este secretul meu, folosesc uleiul pentru a pune mai uşor carnea pe cocă)
Aluat :
3 ouă
un pahar de apă
un praf de sare
făină cât cuprinde
MOD DE PREPARARE:
Se frământă aluatul până la omogenizare iar coca obţinută trebuie să fie un pic mai tare, (turcoaicele noastre şi eu inclusiv, folosim o expresie din limba turcă, respectiv „kulak memesi” (lobul urechii) când vine vorba de consistenţa aluatului).
Se împarte aluatul în patru părţi egale şi se fac bile. Se întind foi la grosimea celor folosite pentru tăiţeii de casă. După ce am întins foaia o tăiem pătrăţele mai micuţe şi mai delicate în mijlocul cărora punem cărniţa. Nu exagerăm cu cantitatea de carne ca să putem împături. Pe fiecare pătrat se aşează carnea şi din pătrat facem mai întai un triunghi dupa care îi lipim marginile. Colţurile triunghiului se unesc şi astfel obţinem colţunaşi. Între timp punem oala cu apă şi puţină sare la fiert. După ce dă apa în clocot punem mantı la fiert. Se fierb cca. 5-8 minute şi se scot într-un vas din care vor fi servite. Secretul meu, pe care doresc să-l dezvălui şi cititorilor acestei cărţi este că în timp ce fierb colţunaşii pun o ceaşcă de apă rece în apa fiartă. Asta nu permite aluatului să se lase.
Peste mantı se pune după preferinţă ori ulei încins ori o lingură de unt.
Separat se prepară într-un bol doi căţei de usturoi pisaţi cu sare peste care se pune cremă de iaurt. Se pune crema de iaurt peste manti şi se serveşte după preferinţă, cald sau rece.
Dacă dorim să servim la o masă festivă, putem orna platoul cu frunze de mentă sau pătrunjel şi putem presăra boia de ardei iute sau dulce.