contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mancarea Sanatoasa Ieftina

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu o data mi s-a reprosat pe blog ca gatesc cu ingrediente scumpe. Ba mai mult, cand am pus pe Facebook link catre un articol care explica de ce nu ar trebui sa consumam margarina si branza topita, multi mi-au zis ca nu au bani pentru altceva.
E cazul sa aflati ca noi - ca multe alte familii din Romania - traim cu un buget modest. Avem rate si nici o cheltuiala nu se face fara calcule si niciodata nu facem cumparaturile fara a fi atenti la preturi. Totusi, in casa noastra mezelurile sunt o raritate (si acelea consumate doar de adulti), iar margarina sau branza topita nu se afla de ani de zile pe lista de cumparaturi.
Da, pe raft am ingrediente scumpe, dar am sa va explic de ce ele par scumpe si de fapt nu sunt asa o greutate pentru buget.

In primul rand, cel mai des intalnit argument este acela ca daca azi faci economii cumparand alimente ieftine si de provenienta dubioasa, maine vei cheltui mult mai multe pe doctorii si spitale. Dar eu nu va voi oferi acest argument, ca nu traiesc sub imperiul lui o fi, o pati. Vreau sa va prezint argumente reale si pentru prezent.
In al doilea rand, un argument la care tin este insa cel al prioritatilor. Cand impartim bugetul lunar, primii bani se duc pentru cosul cu mancare. Apoi, ce mai ramane, este impartit pentru altele. Este ironic cum unii imi spun ca nu au bani de fructe proaspete, sufland spre mine un norisor din a nu-stiu-cata tigara fumata azi. Pai stiti cate fructe puteti cumpara cu banii de pe un pachet de tigari?! :) Asadar, este pana la urma si o chestiune de prioritati.
Dar haideti sa discutam la modul practic si sa va prezint cateva strategii prin care eu economisesc bani si pun pe masa mancare sanatoasa.
* cu o mica precizare: nu sunt adepta nici unui curent nutritional, nici raw, nici vegan, nici paleo, incerc sa mananc cat mai variat, cu ingrediente cat mai adevarate.

Mereu, mereu cumpar produse de sezon
Legumele si fructele de sezon sunt cea mai buna modalitate de a manca sanatos, de a economisi si de a invata sa reduci costurile. Cumpar mai multe in plin sezon si am invatat sa gasesc metode pentru a le depozita.
Una dintre cele mai bune investitii la noi a fost un congelator mare.

Cumpara in cantitati mari
Aici vreau sa spun ca acest sfat este cu doua taisuri daca nu stiti sa il gestionati. Si mai bine va lipsiti de el, daca nu stiti/nu aveti timp sa preparati produsele in plus. Dar sunt cazuri unde nici nu e nevoie. De exemplu, puteti cumpara pungi mai mari de orez sau fasole, faina la sac de 5 kg, malaiul la sac de 3 kg. Le depozitati corespunzator si faceti economii.
Carnea
Cand cumparati carne, orientati-va dupa doua aspecte: daca aveti congelator, cumparati caserole de carne mai mari, pe care le portionati si le depozitati si orientati-va dupa bucati de carne mai ieftina.
De exemplu, cumparati pui intreg si gatiti mai multe mancaruri din el sau cumparati pulpe intregi (cu bucata de spate), care sunt mult mai ieftine decat copanelele.
De asemenea, o mare economie la buget (si un aport extrem de sanatos la dieta) a fost faptul ca am inceput sa cumpar mai des organe: ficat, creier, pipote, rinichi, limba etc.
Ulei vs. untura
Fac tot posibilul sa elimin uleiurile rafinate din alimentatie. Mai cumpar ulei de floarea soarelui pentru ca sunt momente in care nu pot folosi altceva, dar untura este stapana in bucatarie! Iar untura, pe langa ca este mai sanatoasa, este si mult mai ieftina. Macelariile vand adesea caserole de grasime, pe care le puteti topi si utiliza.
Oase
Ahhh, iubesc oasele! Si sunt asa de ieftine si poti gati minuni din ele!
Oase de vita (cu precadere, dar nu refuz nici de porc sau zburatoare), fierte indelung ofera o licoare miraculoasa. Supa de oase este plina de minerale, aromata si te pune pe picioare si in caz de boala si in caz de oboseala. Alaturi de cateva radacinoase si eventual de o mana de taitei, cu cateva oase aveti o oala mare de supa.
Plus, oasele ramase sunt bucuria cainilor!
(Si sa nu uitam ca de sunt oase de vita, aveti cea mai delicioasa maduva de intins pe paine!)
 Laptele crud
Pe langa beneficiile date de faptul ca laptele nu este saracit de toate proprietatiile sale, laptele crud imi da posibilitatea sa pregatesc in casa propriile produse lactate. Iaurt, kefir, smantana, rar si unt, branza.
Litrul de lapte este undeva la 2.5 lei si rar mai trec pe la raionul de lactate din magazine (poate dupa un mascarpone).
 Paine coapta in casa
Nu stiu de voi, dar eu nu apucam sa mananc aproape niciodata o paine de magazin in intregime. Si asta pentru ca a doua zi e ca guma. De cand am inceput sa coc paine in casa, ea se consuma in intregime si costurile sunt extrem de scazute (doar faina & gaz).
Condimentele
Nu am mai cumparat de ani de zile condimente amestecate. Cele gen vegeta (aia nu am cumparat-o niciodata!), cele amestec "special" pentru cartofi, pui, chiftele, porc si cate si mai cate, de ai impresia ca nu poti gati fara un brat de asemenea plicuri. De fapt, eu cumpar condimente de baza (sare, piper, boia, cimbru, tarhon, salvie, rozmarin etc) si imi fac propriile amestecuri. Fara chimicale si mult mai ieftin.

*********

Exista insa si alimente care dau falsa impresie ca sunt extrem de scumpe. Dar cand privim pretul unui produs trebuie sa vedem si in cat timp il folosim si cat este de spornic.
Am aici doua exemple care mie imi plac foarte mult.
*Quinoa
Pentru mine quinoa nu este o toana la moda, ci pur si simplu imi place gustul si ma bucur nespus ca am descoperit-o. 500 gr de quinoa (bio) costa 25-30 de lei si cu asta ne-am speriat si am fugit mancand pamantul.
Dar stati un pic. Cand o gatiti, quinoa aia se umfla de cu o ceasca micuta ati rezolvat cina. Evident, nu o sa mancati quinoa goala: ci cu nuci, cu salata. E suficient sa aruncati o mana de quinoa intr-o supa de legume si nu mai aveti nevoie de taitei si o imbogatiti inmiit.

*Uleiul de cocos
Un borcanas cost 30-40 de lei. Cand l-am luat prima oara, am avut si eu un ghimpe in inima. Apoi, cand am ajuns acasa si l-am gustat, mi-am cumparat repede altul, de teama sa nu se termine si sa raman fara (!! :))). Nu am ramas fara, pentru ca este atat de dens si de spornic, incat desi il folosesc foarte des, abia de am terminat primul borcan. Si se poate folosi in o mie de feluri: la prajit, in smoothie, in creme pentru piele, in pasta de dinti (!), ca deodorant. Este un produs miracol, va spun eu!
*****

Cateva idei de final
Ocolesc cu desavarsire raionul de semipreparate. Nu ma intereseaza nici cartofii congelati (desi marturisesc ca am avut candva o slabiciune pentru ei), nici pateurile (fie ele si "naturale" si vegetale), nici pizza congelata. Sunt si mai scumpe si nici nu stim ce bazaconii contin.
Imi zicea cineva ca isi cumpara margarina pentru ca nu isi permite altceva.
Eu zic ca nici margarina nu e gratis, iar untul este mai spornic. Dar daca tot doriti sa ungeti o felie de paine cu ceva ieftin, de ce nu faceti un pateu de fasole (verde), de naut, de orice leguma va trece prin cap si aveti in casa, de ciuperci etc ?
In loc de mezeluri, folositi cu incredere ouale, branzeturile si legumele.
 

*****************

In loc de concluzie
Iata o lista de ingrediente ieftine si sanatoase:
1. Oua
2. Laptele crud
3. Oase
4. Legume congelate (mai ales iarna)
  * in plus, avand mereu in congelator o punga de broccoli, va este mult mai usor sa aruncati doua-trei buchetele langa friptura sau in omleta
5. Nuci, alune si seminte crude
  * in loc sa dati banii pe snacksuri pline de sare si grasimi nocive sau pe biscuiti, mai bine cumparati nuci, alune si seminte. Par scumpe, dar cu un pumn de nuci va saturati (nu acelasi lucru putem spune de o punga de chipsuri, nu?) si daca le si hidratati veti avea o mare supriza cu ele! ;)
6. Fulgii de ovaz sunt ieftini si deliciosi, putand fii folositi pentru a prepara granola, simpli in lapte, fierti si amestecati cu fructe sau in briose coapte in casa.
7. Meiul
  *candva foarte popular la noi in tara, meiul este pentru mine o alternativa rapida pentru a pregati o garnitura sanatoasa
8. Fasolea
9. Orezul
10. Nautul
Cu ceva timp in urma, New York Times a publicat un articol cu urmatoarea ilustratie: