Mâncare Thailandeză - Salată Cu Carne Tocată De Porc
articol scris de kikomica blog sufletpentruhrana.blogspot.com
Am venit în Thailanda chitită să merg la o şcoală de cooking şi să învăţ despre bucătăria thailandeză. Am mers până în punctul în care am discutat cu singura şcoală serioasă de pe insula Koh Pha Ngan despre ziua şi ora la care să mă prezint la cursuri. Pentru că pe plajă, în junglă şi printre valuri timpul aleargă mai liber decât între două întâlniri cu clientul, am uitat să îmi pun şi un semn, de orice fel, care să mă atenţioneze asupra momentului întâlnirii cu profesorul. Am realizat greşeala o zi mai târziu, mi-am cerut scuze şi nu am mai avut curajul să dau ochii cu el mult timp. Zece luni, mai exact.
Când l-am contactat din nou am sperat din tot sufletul să nu i se aprindă niciun beculeţ. Am avut noroc, cel mai probabil datorită zecilor de turişti care i-au trecut prin bucătărie între timp şi au estompat amintirea româncei neserioase. Le mulţumesc frumos pe această cale.
Şi mulţumesc si profesorului pentru că mi-a dărâmat convingerea că mâncarea thai nu-i de mine. Chef Tummy, un american stabilit aici în urmă cu 8 ani este singurul farang care a reuşit să obţină dreptul de a preda cursuri despre bucătăria tradiţională. Nici nu-i de mirare, pentru că jovialul Tummy este definiţia pasiunii când vine vorba despre arta culinară thai; în plus are răbdare să răspundă oricâtor întrebări şi înţelepciunea de a oferi fiecărui cursant libertatea de a greşi.
Cursul a durat 5 ore, gătitul cel mai probabil 1,5 pentru toate cele patru feluri. Mâncarea thai este uşor de preparat, foarte versatilă şi foarte gustoasă! Te poţi juca cu ingredientele de bază astfel încât să se potrivească dietei şi stilului tău şi nu ai nicio obligaţie să te scufunzi în focurile şirete ale ardeilor chili, aşa cum am crede mulţi dintre noi.
Laap Muu, de exemplu, este salată porc în traducere exactă. Originară din Laos, mâncarea este foarte populară în NE Thailandei, în zona Issan. Grozav la ea este că o poţi adapta în funcţie de “ce ai în jurul casei”, ca să-l citez pe Tummy. Nu găseşti porc, eşti liber să încerci cu vită, pui sau curcan. Frunzele de lime lipsesc azi de pe tarabele din piaţă? Merge şi fără, gustul nu se modifică radical.
Conform reteţei originale, ca să pregăteşti salata cu carne de porc ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 400g carne tocată de porc; preferabil carne cu 10-20% grăsime ca să aibă suficientă savoare;
- 6 fire de ceapă verde, tăiată în bucăţele de 1-2 cm. Foloseşte numai partea verde dacă vrei să fii cât mai aproape de original, thailandezii pun deoparte căpăţânile albe, ca să le replanteze ulteriorş
- 3 cepe mici roşii (probabil cel mai apropiat termen ca să înţelegi despre ce vorbesc ar fi arpagicul). Dacă nu găseşti varietatea asta, orice ceapă roşie merge, tăiată solzi;
- 4 frunze de lime, curăţate de nervuri şi tăiate feliuţe subţiri;
- Sucul de la 3 lime-uri;
- Câteva frunze de coriandru, rupte în bucăţele. Coriandrul este cel care dă aroma multora dintre mâncărurile tradiţionale thailandeze. Nu ştiu dacă în România se găseşte, dar îl poţi înlocui cu pătrunjel. Nu încerca sa foloseşti boabe de coriandru ca substitut pentru ca nu obţii acelaşi efect;
- 1 linguriţă de chili uscat. Dacă vrei iute-iute poţi să foloseşti şi ardei chili proaspeţi, tocaţi mărunţel;
- 2 linguri de orez cu gluten – este orezul folosit în Asia pentru sticky rice;
- 1 castravete mare, curăţat de coajă şi tăiat rondele pe diagonală;
- 1-2 linguri sos de peşte.
Poţi să adaugi 3 căţei de usturoi (tocaţi mărunt) şi mărar (doar în cazul în care nu ai înlocuit deja coriandrul cu pătrunjel).
Ce trebuie să faci cu toate aceste ingrediente?
Pasul 1: pune carnea la fiert. Durează 15 minute. Amestecă din când în când şi desfă cu o lingură bucăţile mai mari, astfel încâât la final să ai un ingredient omogen.
Pasul 2: spală, curăţă, taie, toacă, stoarce toate celelalte ingrediente înafară de orez, chili şi sos de peşte.
Pasul 3: prăjeşte orezul. Ai nevoie de wok, pe care-l încingi şi în care prăjeşti boabele de orez fără niciun alt ingredient, până devin maronii.
Pasul 4: pisează orezul în pisălogul de usturoi. Nu trebuie să-l transformi în pudră, ci doar să-l zdrobeşti în bucăţele mai mici – procesul ăsta eliberează aroma din boabe.
Pasul 5: acum e gata carnea, scoate-o într-o strecurătoare şi las-o să se răcească un pic (la temperatura camerei e perfect).
Pasul 6: amestecă într-un bol carnea fiartă cu legumele pregătite la pasul 2.Păstrează numai castravetele pentru ornare la final.Pasul 7: adaugă treptat sucul de lime, fulgii de chili şi sosul de peşte. Gustă de mai multe ori şi reglează totul în funcţie de preferinţele tale.
Pasul 8: pune salata pe farfurii, ornează cu frunze de pătrunjel/coriandru şi cu feliile de castravete.
Pasul 9: serveşte salata. Orezul prăjit pune-l pe masă, ca să folosească fiecare cât doreşte (nu-l amesteca cu restul ingredientelor pentru că va atrage umezeala şi va pierde crunchiness-ul).
La mine a durat totul 45 de minute dar am făcut şi poze, probabil că fără întreruperi de acest gen, salata poate fi gata în 20-25 de minute.