Mancare Rece – O Alta Varianta
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Cu riscul de a lua bataie de la Mirela fara de feisbuc, nu m-am abtinut sa nu modific nitel originalul acestei minuni culinare moldovenesti. Daca s=ar face esenta de mancare rece eu mi-as baga-o direct in vena, modificata sau ba.
Am mai avut tentative, toate au fost bune, am facut asa: mancare rece cu carne de porc (asta a fost cea mai apropiata de original), mancare rece cu limba, mancare rece cu carne de iepure, chiftele marinate in mancare rece si sigur mai sunt dar nu le mai caut. De data asta am facut-o cu carne de pui.
Dar inainte, ca doar nu o sa deschid subiect separat doar pentru niste cartofi, am facut niste chestii cu un borcanel de untura de gasca, luat la super oferta din Lidl, cam 3 lei, m-am jucat cu un bulan de pui, nespectaculos, dar cartofii au iesit mortali in felul urmator: am copt cartoful doar pe jumatate, l-am decojit si l=am feliat, apoi l-am prajit la foc mic in untura de gasca. Nemaipomenit, gust de cartof copt, crusta crocanta si miez pufos.
Revin la mancarea noastra, ce am modificat, pai mai intai puiul l-am calit nitel (deci nu l-am fiert) si in afara de un kil de ceapa la doua pulpe am pus si un catel de usturoi (odata cu ceapa). In rest, m-am tinut de plan.
Nu mi s-a parut ca e nevoie sa fierb pulpele separat, deci …
Restul ingredientelor, cum spuneam, cam un kil de ceapa, taiata pestisori, un catel mare de usturoi taiat felii, masline, lamaie, vin alb demi-sec, suc de rosii (excelent ala din cutie, merge si de un Bloody Mary), boabe de piper (szechuan am pus eu, de aia), foi de dafin.
Dupa ce am dat pulpele la o parte am lasat la foc mic ceapa si usturoiul sa se caleasca usurel.
Am adaugat si bucatile de carne si am inceput sa ii dau cu vin, mi-a inghitit cam trei sferturi de litra.
Cu zece minute inainte sa sting focul am adaugat sucul de rosii, dafinul, piperul si maslinele.
Si mi-am facut si o mamaliga cu gris (2/3 malai, 1/3 gris) pentru ca imi place. Si gata minunea.
Cum descoperisem si degustasem si niste carnati, zis ardelenesti, taiati din barda …
… cand s-a terminat carnea de pui din sos am plusat si cu carnatii. Olelei, nu o fi prea moldovenesc sa pui carnat ardelenesc in mancare rece, dar bun sigur e.
Haha, se vede autoportretul artistului in maslina. Oricum, ideea este ca mancarea asta este in topul preferintelor mele, modificata sau ba. Si da, e foarte buna rece dar mie imi place la nebunie la temperatura camerei. Si este excelenta de pe o zi pe alta, dar nu apuca niciodata, ar trebui sa fac din minim trei kile de ceapa ca sa se intample asta.
rororo
(haha, a crapat compul cand scriam dar m-am prins cum sa il preiau din zbor de pe leptopel, daca am viteza mare cat sa micsorez pozele repede si sa le urc in draft pe wp, merge si asa)