Mancare De Rosii Si Fidelute De Dovlecel La Cuptor
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Mai deunazi, Catalina, fata aia faina de are blogul Sunny side up (pericol, pericol!) si care are niste texte si niste poze de te fac sa stai ca fraierul in cot si sa salivezi pe tastatura, pardon, adica sa te uiti, si sa te uiti si sa te prelingi usor pe dupa scaun, dar ca sa revin si sa nu pierd ideile… fata asta a facut o cratita cu ceva rosii si crutoane si busuioace, de am innebunit cand am vazut. Fix cratita aia o aveam eu pregatita. Adica nu cratita goala, modelul ala, ci compozitia… intelegeti voi, nu-i asa? Eu tocmai primisem niste dovlecei tineri si firavi de la Claudiu de la Verde Bun, rosii aveam din gradina si imi imaginam cratita mea plina cu rosii si dovlecei, cu branza si la cuptor… mm.. o nebunie. Si tot Claudiu imi spusese ca imi da un super instrument cu care pot face paste de dovlecel, niste fidelute super lungi si firave, perfecte pentru a se imbaia in niste sos de rosii mari si grase. Si drept e ca instrumentul ala e tare fain, cred ca-mi voi achizitiona si eu unul cat de curand. Pui dovlecelul (sau morcov, patrunjel radacina) in el si invarti si ies niste firave fidelute de legume. Si uite-asa ma gandeam eu ca voi face o mega delicioasa Mancare de rosii si fidelute de dovlecel la cuptor, ceea ce am si facut. I-am adaugat si crutoane facute in casa, tot din cauza Catalinei, desi nu erau in plan, dar mult prea faina era cratita ei
Ingrediente pentru reteta de Mancare de rosii si fidelute de dovlecel la cuptor
- 3 dovlecei mici
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 6 rosii de gradina
- 50 gr cascaval
- crutoane home made cu busuioc
- busuioc uscat sau verde
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare pentru reteta de Mancare de rosii si fidelute de dovlecel la cuptor
Spalati rosiile si dovleceii. Curatati usturoiul si taiati-l feliute.
Incalziti cuptorul la 160 grade sau treapta 2-3 la cuptoarele “marelui alb”
Intr-o tigaie puneti uleiul de masline si caliti usor usturoiul taiat feliute subtiri. Adaugati rosiile tocate marunt si amestecati repejor. Presarati un strop de sare si piper proaspat macinat, aruncati si o mana de busuioc verde tocat marunt (sau uscat cam o lingurita si jumatate) asta daca sunteti fan busuioc in mancare, cum sunt eu , si lasati la foc molcom 7 minute.
Partea cu dovleceii e tare interesanta. Folositi dovlecei mici, tineri si cat mai proaspeti. Lasati-i cu coaja si taiati-i rondele subtiri. Acum, daca aveti un aparat ca cel din imaginea de mai jos, folositi-l cu incredere pentru a face niste fidelute de dovlecei. Vor arata exact ca niste paste lungi si extrem de subtiri, un fel de spaghete de dovlecel. Cu ajutorul aparatului puteti sa va inselati copilul si sa il faceti sa consume dovlecel cu sos, el crezand ca sunt paste In felul acesta ii puteti pacali si pe cei mai mofturosi copilasi, cei care nu prea sun “frate cu leguma” ). Mare smecherie, nu? Plus ca arata tare fain si rezultatul e tare dragut.
Acum, luati o cratita incapatoare si rasturnati in ea amestecul de rosii si usturoi, cel care fierbea mocnit in tigaie pe aragaz. Incorporati fidelutele de dovlecel, puneti din loc in loc bucatele mici de cascaval si cateva crutoate home made. Despre crutoanele astea facute in casa, va voi povesti curand. Ideea e ca iei niste paine neagra, putin ulei de masline, busuioc, oregano sau ce mai doresti si iti faci niste crutoane care te vor face sa maninci in nestire, asa fierbinti direct din tava… pff ce rumene si cat de gustoase!
Bun, acum ca aveti cratita pregatita, sa o punem frumusel la foc potrivit, in cuptor si sa o lasam acolo ceva mai mult de 30 de minute, spre vreo 40 chiar.
Scoateti cratita si infruptati-va direct din ea. Stiu, pare ciudat, nu? dar parca cea mai buna mancare e acea de o maninci cu oameni dragi, fara nici un fel de fite, si pun pariu ca la final iti vei linge degetele de bucurie.
Pofta buna la mancare de rosii si fidelute de dovlecel la cuptor!
Acest articol Mancare de rosii si fidelute de dovlecel la cuptor apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.