Mancare De Rosii Si Ciuperci
articol scris de evanescence blog stildeviatasanatos.wordpress.com
Cand un bucatar nu are inspiratie, este de-ajuns sa intre in bucatarie si, hop ideea de meniu, ca doar bucataria este templul maestrului in gastronomie. Asa si eu (a nu se intelege ca as fi un maestru!), a fost suficient sa zaresc rozmarinul care sedea frumusel printre patrunjel, marar, pe masa. Am “cules” din frigider cateva rosii. Ceva se creiona in mintea-mi. Parca ar merge o mancare cu rosii.
Pentru 4 portii de mancare de rosii si ciuperci, aveti nevoie de: 600 de grame de ciuperci albe, micute, 1 lingura cu suc de lamaie, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, , ½ de legatura de rozmarin, 400 de grame de rosii, 2 linguri cu ulei de masline, 50 de ml de apa, sare si piper alb macinat.
Spalati ciupercile (nu inlaturati coaja), indepartati partile maronii ajutandu-va de un cutit mic, ascutit. In functie de cat de mari sunt ciupercutele, puteti sa le taiati in 2 sau in 4. Ca sa nu se oxideze, si sa capete o culoare uratica, stropiti-le cu suc de lamaie, asta va stopa oxidarea.
Apoi curatati ceapa si usturoiul, care se taie marunt. Urmeaza rozmarinul, de la acesta se folosesc doar frunzulitele, care se toaca marunt.
Rosiile se opareasc, dupa ce s-au ‘inrosit” nitel, se trec sub un jet de apa rece ca sa li se poata scoate mai usor coaja. Pulpa rosiilor se taie in cubulete.
Dupa aceasta treceti la ciuperci. Le caliti in ulei fierbinte (asta previne absorbtia de ulei), la foc mare si amestecati mereu. Apoi se adauga ceapa, usturoiul, rozmarinul si cubuletele de rosii, dupa care se mai tine vasul pe foc putin timp.
Abia la final adaugati sarea, apa si piperul. Acoperiti vasul si lasati-l pe foc pret de 10 minute. Ce sa mai, delicioasa, nutritiva, iar o portie nu are decat 105 kcal.
Pofta buna!