contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mănânci şi Slăbeşti

articol scris de adellaida blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



„Frumuseţea vine din interior”, spune un vechi proverb. Dar se întreţine cu sacrificii, adaugă experţii contemporani, care subliniază că frumuseţea, armonia cu sinele, dar şi cu cei din jur şi tonusul de invidiat se menţin cu sacrificii, nu mari, dar importante, printre care esenţial este un stil de viaţă sănătos. Două sunt criteriile care, odată îndeplinite, putem spunem că trăim sănătos: alimentaţia adecvată şi mişcarea.

Fără a recurge la cura de slăbire, aportul de calorii recomandat zilnic pentru o femeie este de 2.250. În cazul în care aceasta doreşte să scape de câteva kilograme în plus, caloriile pot fi reduse la 1.500 şi pot fi obţinute din alimente care să ne ofere toate categoriile principale de nutrienţi în următoarele proporţii: proteine (15%), grăsimi (30%) şi glucide (55%).

Dacă ştiţi să alegeţi alimentele potrivite, veţi avea un tonus fizic bun şi chiar veţi slăbi, spun nutriţioniştii. Ei recomandă câteva gustări despre care asigură că nu pun sănătatea în pericol şi, în cazul în care sunt consumate cu moderaţie, pot reprezenta, în combinaţie cu exerciţiul fizic, o adevărată cură de slăbire.

CINCI VARIANTE RAPIDE ŞI SĂNĂTOASE

Sandvişul cu ton pentru carbohidraţi

Un sandviş din pâine integrală cu ton, o linguriţă de maioneză light şi câteva boabe de porumb pot reprezenta gustarea ideală de la birou. Pâinea integrală furnizează atât carbohidraţii necesari cât şi o cantitate importantă de fibre necesare pentru o digestie bună. Pe de altă parte, tonul la conservă este foarte sărac în grăsimi însă oferă organismului proteine, iar o linguriţă de maioneză de calitate completează sandvişul cu grăsimile necesare - grăsimi bune, nesaturate.

Nucile, izvor de Omega3

O mână de nuci decojite, aceasta este cantitatea ideală pentru un aport optim de grăsimi esenţiale. Nucile sunt, se pare, cea mai concentrată sursă de grăsimi esenţiale, în special de Omega 3. De exemplu, o mână de nuci decojite furnizează aproape 3 g de Omega 3. Un efect similar îl are, în aceeaşi cantitate, mână de fistic sau migdale, de preferat neprăjite.

Pieptul de curcan, sursă de proteine

Un sandviş din pâine integrală cu margarină tartinabilă, o felie de piept de curcan şi o frunză de salată verde vă pot stopa senzaţia de foame, fără a pune greutatea în pericol. Pieptul de curcan este o bună sursă de proteine de calitate, în timp ce margarina tartinabilă oferă organismului grăsimile esenţiale completate de vitamine din salata verde.

Bruschete pentru calciu

O bucată de baghetă, preferabil din făină integrală, cu margarină, 2 – 3 rondele de brânză Mozzarella şi 2 –3 felii de roşii peste care se presară busuioc formează cea mai bună reţetă de bruschete. Pe lângă proprietăţile nutriţionale ale celorlalte ingrediente, brânza Mozzarella oferă organismului calciu şi proteine de calitate, iar roşiile aduc acestuia vitamina C şi licopen.

Fructele, sursă de vitamine şi fibre

Un măr, 2 kiwi sau o felie de ananas sunt gustarea răcoroasă şi foarte importantă pentru sănătate, deoarece merele sunt o sursă importantă de minerale - calciu, magneziu, fosfor, potasiu - , vitamine (C, A, folaţi) şi fibre, în special pectină.

Fructele sunt o alegere bună pentru o alimentaţie echilibrată, însă, şi în cazul lor trebuie să fim atente la cantitatea consumată. Atât cele proaspete cât şi cele uscate conţin antioxidanţi importanti, vitamine şi minerale care întăresc imunitatea celulelor împotriva radicalilor liberi. Fructele proaspete conţin multă apă, aşa că au mai puţine calorii decât cele uscate.

Atenţie la banane şi struguri!

Fructele care dau senzaţia de saţietate (şi care au multe calorii) sunt bananele –o banană de dimensiune medie are aproximativ 100 kcal, strugurii (aproximativ 90 kcal/ 100g), perele sau fructele foarte dulci, precum stafidele, smochinele, curmalele.

Hidratarea este esenţială

Studiile medicale arată că hidratarea este esenţială desfăşurării normale a multor funcţii ale organismului, în lipsa acesteia putând aparea dureri de cap, oboseală, diminuare a concentrării şi coordonării mişcărilor. Pentru menţinerea unui nivel normal de hidratare este recomandat consumul zilnic de 2 litri de lichide, provenite atât din băuturi cât şi din alimente. Consumul de lichide înaintea servirii mesei contribuie la reducerea senzaţiei acute de foame.

Un stil de viaţă sănătos presupune includerea în rutina zilnică a cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi. Fie că alegem să facem o plimbare pe jos, fie că optăm pentru programe mai complexe de sport, mişcarea este esenţială.

Timpul.md


Articol recomandat de gatindcumira.blogspot.com