Mamaliga, Peste Si Pizza: Combinatie Fantasmagorica
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
“Cam când am gătit ultima data peste?” – se întrebă intr-o dimineaţa Povestelnicul, o dimineaţa nimerita din întâmplare liberă – adică o dimineaţa a unei zile cu peste 12 ore absolvite de munca, cu tot cu criptografie, documentaţie, programare, corespondenta si alte activităţi rutinare. Deci o zi plina de ore in care Povestelnicul putea sa se dedice complet vocaţiei pe care i-o impune porecla. Prin urmare, cel mai dolofan peste din târg a fost ales si adus acasă. Aici, insa, a apărut dilema cea mare: ce se va găti din acest minunat peste? Mămăliga? – nu, pentru a nu plictisi cititorii cu reţete deja cunoscute. Sa-l facă sub crustă de sare? – iarăşi nu, din acelaşi motiv. Şi apoi, e păcat să iroseşti preţiosul timp fără noi descoperiri. Poate o pizza? – nu, din păcate Povestelnicul încă n-a învăţat să prietenească cu aluatul. Pestele, in acest moment, încă se zbătea voios in chiuveta, şi parcă tot ţipa in graiul lui de crap, ca se vrea la cuptor. Şi din frigider se auzeau şuşotelile unor legume proaspete, care au şi reuşit sa lege prietenie cu pestele nostru, venind din târg intr-o punga vecină.
Şi ele se vedeau jucând roluri importante in spectacolul culinar din bucătăria cu pricina.
Pus pe astfel de gânduri, Povestelnicul trebuia sa-i împace pe toţi, iată de ce a fost luată o decizie radicală. Doar că aceasta decizie nu putea nicidecum fi identificata cu un nume de reţetă. Aici, dragii Povestelnicului, vă las pe voi sa slăbiţi frâul imaginaţiei voastre şi să inventaţi un nume potrivit acestei reţete: nu va sfiiţi, comentariile (după cum aţi observat – avem si comentarii locale, avem si comentarii facebook) sunt nelimitate. Iar Povestelnicul îşi va căuta de treaba pentru a duce la bun sfârşit, pentru voi, această reţeta simplă si surprinzător de delicoasă, cum s-a dovedit ea a fi, pana la urmă.
Pornind de la premize, era din start clar ca peştele trebuia făcut cu legume: peştele jos, legumele sus – doar astfel el ar fi reuşit să le ia toate sucurile. Din altă parte, există riscul că acest minunat peşte ar putea sa se ardă de fundul tavei, prin urmare trebuie asigurat un strat inferior protector. Iată anume aici îşi găseşte aplicarea mămăliga, sau modificarea stereometrică a acesteia.
În primul rând, tava a fost unsă cu puţin ulei de măsline.
Din făina de porumb, puţină apă călduţă şi sare a fost formată o masă densă, încât să fie comod de a o întinde pe fundul tavei.
Pentru a asigura între stratul de făină (viitoarea potenţială pseudo-mămăligă) şi peşte o circulaţie liberă a aromelor, peste porumb s-au pus felii de ceapă. Puţin pătrunjel proaspăt a fost şi el pus aici (nu-l căutaţi, n-a fost documentată acţiunea).
Peştele a fost curăţat de măruntaie, solzi şi cap, după care a fost meticulos lipsit de coloana vertebrală – o procedură anevoioasă, dar necesară. Ocupându-se de acest proces, Povestelnicul regreta ca nu luase un peşte de 3 kilograme. Oricum, a procedat în felul următor: a tăiat peştele în două, cu un cuţit ascuţit de-a lungul coloanei, după aceasta a băgat cuţitul intre coloana vertebrală şi cealaltă jumătate de fileu – cu puţină răbdare, veţi reuşi şi voi. La final, tăiaţi cu cuţitul, sau cu un foarfece de bucătărie aripioarele şi coada – în tavă trebuie să nimerească doar partea comestibilă a peştiucului, cu excepţia oaselor mai mici care de fapt, la un peşte mai hranit, sunt mari, respectiv lesne de ales.
Bucăţile de fileu se asezonează cu sare, piper şi busuioc, pe ambele părţi, iar apoi se aranjează în tavă.
Povestelnicul a îndrăznit să mai scape peste fileu şi câteva seminţe de chimen. Pe urmă a înţeles că a fost o decizie foarte binevenită.
Roşiile, vânăta, ardeiul, iar ceapă, coada de ţelină – toate se taie felii.
Vânăta a fost pusă peste peşte în calitate de strat stabilizator pentru cele care urmau, dar şi din motivul că se găteşte mai greu ca celelalte legume. Deasupra au urmat ardeii. Aici nu vă fie teamă să scuturaţi puţină sare, mai ales peste vinete.
Apoi roşiile şi ţelina (să nu vadă nimeni, am pus şi doi căţei de usturoi peste vânătă).
În general, puteţi pune ce vă pofteşte inima, dacă vă imaginaţi că toată treaba asta este o pizza (conţine aproape tot ce poate conţine o pizza, nu şi făină de porumb evident).
Nu v-am spus de la bun început, peştele de fapt era o peştioaică, aşa că era doldora de icre, păcat ar fi fost să nu le pun. Ele au fost scoase din pungile lor, amestecate cu o linguriţă de ulei de măsline şi puţină sare,
Tot acolo au ajuns şi bobocii de capere.
După aceasta, în tavă a nins cu fulgii unei bucăţi de brânză de oi. Aceste troiene au înlocuit o doză de sare.
Leurda şi câteva roşii uscate au fost tocate mărunt,
măslinele au fost tăiate rondele.
Actul final al piesei neplanificate a fost, bineînţeles, caşcavalul. Puţin pătrunjel şi câteva măsline, n-aveau cum să strice. Cum cuptorul deja era încins la 200°C, tava a şi plecat în gura lui.
A trecut o oră. Povestelnicul îşi recunoaşte greşeala, caşcavalul trebuia pus cu 20 minute înainte de a scoate tava, voi aşa să faceţi – cu siguranţă rezultatul în aşa caz va fi perfect.
Cam atât… Ba nu ceva lipseşte…
Exact, lipseşte o cupă de vin alb. Dar nu era. În schimb era o sticlă de vin spumant, tot alb şi el, parcă.
P.S.
Pentru condică, lista ingredientelor adunate grămadă:
2kg de peşte proaspăt (dacă doriţi, crap)
200g făină de porumb
100g de brânză de oi
100g măsline fără sâmburi
200g caşcaval
1 vânătă
1 ceapă
3 roşii
1 coadă de ţelină
1 linguriţă de capere
1 legătură de leurdă
2 căţei de usturoi
1 ardei dulce
1 vârf de 1inguriţă seminţe de chimen
1 linguriţă busuioc uscat (dacă aveţi proaspăt, e şi mai bine)
piper negru măcinat
sare
1 lingură de ulei de măsline