Mamaliga In Straturi
Sursa Mamaliga in straturi
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dupa atata somon si alte fineturi, ne-a traznit pohta de "porcarii"-de-ale porcului, cum se zice pe la noi... In zi de post, da. Nu tinem tot postul, doar miercurea si vinerea, iar eu cu Tudor deloc, ca trebuie zilnic sa mancam lapte si iaurt, ca sa crestem mari. :P
Asaaa...aveam de toate, exact ca la stana, hi,hi, mai putin ceaunu'.No'las' ca mere si cu un vas de yena...si cum tocmai am primit wokul de la Delimano, de la cel mai tare concurs de bucatarit online, am zis ca trebuie sa-l folosesc mintenas. Si sa-l ud, pai altfel mai pozam palinca, da'cum??
Apa curge direct de la robinet, faina de malai doar d'aia ungureasca folosesc,o lingura de sare este, toate ca sa o punem de-o mamaliga.
Branza de oaie de burduf tocmai de la Cluuuj, la fel ca si carnatii,clisa si shoncu'. In afara de branza, tat ii facut de barbatu-mio...si cu ajutor de la soacra-mea!
Si ashe ni am facut-o:
Apa am pus-o la fiert cu sarea. Cand o fiert apa, am turnat faina de malai in ploaie si am amestecat ienerjic.Cand am simtit ca ma doare mana si s-o ingrosat mamaliga, am lasat-o sa dea cativa bulbuci, pe foc mic, si am mai amestecat din cand in cand. Apoi am tras-o deoparte, sa se hodineasca.
Carnatii i-am taiet felii, putin pe diagonala, soncu' marunt si subtire, si clisa am taiat-o dintisori.
Am pus wokul Delimano pe foc si cand s-a inrosit baza manerului, le-am dat drumul la toate in ceramica stralucitoare,
pana cand stoarse de puteri si grasimi, s-au facut carnoase.
Am uns un vas de yena rotund cu putin unt, am pus baza,primul strat de "porcarii", apoi un rand de mamaliga, un strat gros de branza de oaie de burduf,
inca un strat de mamaliga, carnurile cele frumos mirositoare, mamaliga si am incheiat apoteotic cu branza.
In cuptorul preincalzit am lasat vasul de yena cam juma' de ora, pana cand branza a prins o crusta si o culoare aurie.
Am pus capacul peste vasul de yena si am lasat sa se raceasca, apoi l-am intors cu fundul in sus, un motiv bun pentru a se scurge grasimea cea faina portocalie, dar atat de daunatoare...ioiii, pe pita ce faina o fo'.
Dupa mai multe rasturnari de situatii, am reusit sa pastrez mamaliga intacta pe un blat rotund de lemn.
Sfoara era pregatita, ceapa gata de zdobit cu pumnu' si palinca numa' buna de udat gatlejul.
Ioi, Tulai Doamne ce fain arata:
Am taiat mamaliga in patru, cu sfoara si ne-am ospatat pe cinste...
nu cu mana, desi se preta, ci din farfurie ca suntem oraseni cu pofte strabune.
No', dara mancati ori beti?? Pohta buna!
Ni, premiu' meu de la Delimano:
Am si o groaza de retete de votat. Daca va faceti cont, puteti sa votati 5 retete pe zi si castigati o gramada de premii!! Saptamana asta se dau 5 smartphonuri Samsung S3350 doar pentru votanti ;-)