Mamaliga In Straturi, Ca-n Maramures
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
N-am prea des ocazia să fac o mămăligă bună, cu brânză, smântână şi jumări, aşa ca în Maramureş. Trebuie să se potrivească câteva constelaţii ca să fac mămăliga: trebuie să am brânză bună de vacă, de oaie sau burduf, slănină afumată şi cârnat. Restul se găseşte la orice supermarket.
Mămăligă ca-n Maramureş
Ingrediente pentru 2 porţii:
125 gr. făină de porumb
500 ml apă
puţină sare
smântână (creme-fraîche)
brânză de vacă, de oaie, burduf, sau telemea răzuită
slănină afumată (cred merge şi slănina proaspătă)
cârnat (eu am luat proaspăt)
Mod de preparare:
Se prepară mămăliga: în apa fiartă se adaugă sarea şi făina de porumb în ploaie. Se amestecă continuu pentru a nu se face cocoloşi. Se fierbe la foc mic. Mămăliga să fie potrivit de moale.
Între timp se taie slănina feliuţe sau bucăţi mici şi se prăjeşte până devine crocantă. Se scoate şi se pune pe un şerveţel de bucătărie să se scurgă de grăsime. În tigaia în care s-a prăjit slănina se adaugă cârnatul tăiat feliuţe şi se prăjeşte.
Se pregăteşte brânza. Dacă e brânză de vacă se sărează şi se amestecă bine; dacă e telemea, se răzuieşte.
Se aşează mămăliga pe fiecare farfurie în parte astfel: o lingură de smântână se întinde pe fundul farfuriei (în loc de smântână se poate pune o lingură din grăsimea în care s-au prăjit jumările), se presară brânză, apoi se pune mămăligă. Peste mămăligă se pune smântână din nou şi se presară brânză. Pe deasupra se pun bucăţi de cârnat şi slănină prăjită.
Pentru cei cu apetit mare, se pot pune două straturi de mămăligă.