Mamaliga Cu Lapte
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Postarea de astazi este pentru mine mai mult decat o simpla postare sau o banala reteta. E o stare, o traire, o aducere aminte, o vibrare din copilarie. Postarea de astazi se numeste simplu: Mamaliga cu lapte. Nimic spectaculos, insa plin de culoarea copilariei unei generatii.
Zilele trecute postam pe Facebook o fotografie, o fotografie a unui ceaun pe fundul caruia zaceau scorojite cateva bucati de coaja de mamaliga. Fotografia a fost apoi preluata de cateva pagini de Facebook ce promoveaza valorile bucovinene, a primit sute de share-uri si like-uri. Nu ma asteptam la asa reactie si multumesc tuturor, drept pentru care nu pot decat a va imnbratisa pe rand si pe toti deodata. Apoi cativa prieteni dragi mi-au lasat comentarii din care reiesea o singura idee: copilaria toata intr-un ceaun! Si-asa am hotarat ca ceaunul ala scorojit merita mai mult decat o postare, merita sa fie scris virtual si sa ramana aici spre eternitate. Caci tabloul copilariei (multumesc G.M.) se afla chiar in ceaunul ala.
Ingrediente pentru reteta de Mamaliga cu lapte
- apa rece
- sare
- faina de porumb
- lapte
- *toate acestea in cantitati “dupa ochi”
Modalitate de preparare a retetei de mamaliga cu lapte
Se ia un ceaun de tuci. Care nu are, sa isi cumpere! Nu stiu daca poti folosi ceaunul ala pe plita cu inductie,dar hei! pentru o mamaliga apai folosesti si-o cratita inoxata speciala, ce naiba!
Pui apa in ceaunul ala cam pe jumate, asa, adaugi un strop de sare si nitica faina de porumb presarata pe deasupra. Astepti sa clocoteasca apa, dupa care reduci focul spre mic si incepi a presara faina si-a amesteca in timpul asta. Faina se ingroasa in timp ce se incalzeste si amestecul devine vartos. Invarti cu facaletul de lemn (must have in materie de mamaligi) si lasi la foc mic. Din cand in cand amesteci si invarti cu spor si drag. O mamaliga buna trebuie sa stea pe foc vreo juma’ de ora daca vrei sa ai o mamaliga sanatoasa, ferma, fara cocoloase si bine fiarta. In timpul asta se formeaza si o coaja pe fundul ceaunului. Dupa ce rasturnati mamaliga puneti din nou ceaunul la foc mic, pana ce coaja formata incepe a se desprinde si-a mirosi duios a bunici, a foc de soba… a amintiri. Cu ajutorul unui cutit desprindeti coaja formata de pe ceanului de tuci (nu incercati astea in oale fancy). Aveti astfel niste cipsuri bio de porumb sau le adaugati putin lapte si hap-hap!
Cand mamaliga e tare si fiarta o rastorni dintr-o miscare pe un fund de lemn. O tai cu sfoara si-o maninci cu fasole cu scaricica, cu peste prajit si mujdei, o pui la tochitura sau o mananci mai “soft” cu branza si smanatana sau doar asa cu lapte cald, ca in cazul nostru astazi.
Intr-un castron pui cateva bucati de mamaliga aburinda si-adaugi nitel lapte sau mai mult, dupa cum ai tu chef si preferinte. O nebunie! Si unde mai pui ca brusc ti-aduci aminte de serile in care te infruptai cu-n bol strasnic de mamaliga cu lapte in timp ce turturii pantalonilor de la sanius se topeau incet picurand pe gura sobei. Ce vremuri si ce ierni!
Despre mamaliga, caci ea e vedeta postarii de astazi au scris astazi mai multi bloggeri de food. daca vreti sa cititi gasiti detalii despre mamaliga si aici:
Dia.daria: www.retetelemeledragi.com
Postolache Violeta: www.caietulcuretete.com
Claudia Rusu: http://
Geta Cipaianu: http://
Iuliana Miu: http://
Cerasela Badr El-Din http://
Lili Liliana: http://
Elena Toma - http://
Gabriela Petre - http://
Andreea Denisa-Dea’s Cakes -http://
Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/
Dana Burlacu Visternicu http://
Iuliana Florentina Avram http://
Georgiana si Iolanda Voinea: http://sisterskitchen.ro/
Diana Duca: http://
Lacrimioara Mihaela - http://
Alexandra Butnari - http://gustolandia.ro/
Oana Jipa - http://tastyfast.blogspot.no
Ioana Tone - http://
Carmen-Ana - http://
Laura Laurentiu - http://www.retetecalamama.ro
Mary Udrea - http://merisor67.blogspot.ro/
Bucataresele Vesele http://
Piri Piri e Canela http:// www.cozinhaderamona.blogspot.p
In bucataria vesela http://
Radu Groza: http://
Doina Varga: http://nicuvar.wordpress.com/
Dana Aphex.. : http://
Gina Bradea : http://www.pofta-buna.com/
Daiana & Cosmin : www.simplusibun.ro
Lucian Gavrilă (Food and Beyond…): http://luciangavrila.ro
Uica Mihai: http://uicamihai.blogspot.ro/
Adriana Lucia Mara http://
Acest articol Mamaliga cu lapte apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.