Malai Dulce
Sursa Malai dulce
articol scris de Criss75 blog criss75-despremine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am vazut aceasta reteta pur intamplator pe blogul lui Adi Hadean si am zis "why not?". Desi nu sunt o mancatoare de mamaliga, as putea chiar sa spun ca nu-mi place. :) Deci nu stiu ce m-a facut sa incerc reteta, cert e ca nu pot spune ca imi place rezultatul in mod deosebit. Dar asta pentru ca eu prefer prajiturile spumoase, cu crema, ciocolata, frisca, etc. N-am respectat in totalitate reteta, am mai imbunatatit-o putin, adaugand si un sirop de zahar ars. Data viitoare (asta daca va exista o data viitoare), am sa dau malaiul prin rasnita sa-l fac mai fin si am sa dublez cantitatea de sirop. Sa trecem asadar la reteta:
(Toate ingredientele le-am masurat cu o cana de 250 ml)
-2 cani malai fin (eu l-am cernut dar tot nu mi s-a parut extra fin)
-1 cana gris
-1 cana faina
-100 ml ulei (sau unt topit)
-1 plic praf de copt
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-350 ml iaurt
-1 cana zahar
-3 oua
-zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
Pentru sirop:
-4 linguri zahar
-1 cana apa
Intr-un vas se amesteca malaiul, grisul, faina si praful de copt. Separat se amesteca galbenusurile cu zaharul, vanilia, uleiul, iaurtul si bicarbonatul de sodiu. Se amesteca cu mixerul pana se dizolva zaharul, apoi se adauga amestecul de malai, gris, faina, avand grija sa se inglobeze perfect in amestecul lichid, astfel incat sa nu ramana cocoloase. In final se adauga albusurile batute spume, amestecand usor cu o paleta de jos in sus. Se toarna amestecul rezultat intr-un vas termorezistent uns cu unt si se coace 30-35 minute.
Cand e gata, se toarna siropul (care mie mi s-a parut mult prea putin). Dupa racire se pudreaza cu zahar si se portioneaza. Se poate servi cu dulceata (de cirese, de exemplu).