contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mălai Copt

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
   În urmă cu ceva timp un cititor al blogului a fost interesat de o reţetă tradiţională de malai copt.
   Am găsit în notele scrise de mama mea o asemenea reţetă, dupa care făcea mălai copt. În paranteză fie spus, acest lucru se întîmpla prin anii 1947-48 în perioada când "prietenii-eliberatori" ruşi au jefuit complet România  la care s-a adăugat şi seceta din acea perioadă, românii primind cadou de la URSS o foamete cumplită.
Mulţi ani după aceea nu am mai putut să văd în ochi vre-o bucăţică de mălai copt...
Ingrediente: 300 gr. mălai, 1 L apă fierbinte, 1 linguriţă cu zahăr, 2 linguriţe cu sare, o lingură cu ulei, 1 ou.
   Se pune la fiert apa cu zahărul şi sarea, când fierbe, adăugăm încet mălaiul, amestecînd continuu. Când compoziţia se întăreşte puţin, turnăm mămăliga într-o tavă unsă în prealabil cu ulei, o aranjăm pe toată suprafaţa tăvii, apoi ungem pe deasupra cu oul bătut, pentru a prinde o culoare frumoasă, maro-auriu.
Încingem cuptorul pînă la 150-160 grade, apoi reducem focul la jumătate şi introducem tava cu mălai. Se ţine la copt 40-50 de minute. Încercăm cu o scobitoare mălaiul şi dacă scobitoarea iese curată înseamnă că  este copt.
   Se serveşte lîngă lapte dulce, lapte acru, iaurt, etc.
Pe vremea de care am pomenit, se făcea o zeamă lungă din marmeladă lungită cu apă şi cam asta era masa de amiază!...