Mălai Copt
Sursa Mălai copt
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am găsit în notele scrise de mama mea o asemenea reţetă, dupa care făcea mălai copt. În paranteză fie spus, acest lucru se întîmpla prin anii 1947-48 în perioada când "prietenii-eliberatori" ruşi au jefuit complet România la care s-a adăugat şi seceta din acea perioadă, românii primind cadou de la URSS o foamete cumplită.
Mulţi ani după aceea nu am mai putut să văd în ochi vre-o bucăţică de mălai copt...
Ingrediente: 300 gr. mălai, 1 L apă fierbinte, 1 linguriţă cu zahăr, 2 linguriţe cu sare, o lingură cu ulei, 1 ou.
Se pune la fiert apa cu zahărul şi sarea, când fierbe, adăugăm încet mălaiul, amestecînd continuu. Când compoziţia se întăreşte puţin, turnăm mămăliga într-o tavă unsă în prealabil cu ulei, o aranjăm pe toată suprafaţa tăvii, apoi ungem pe deasupra cu oul bătut, pentru a prinde o culoare frumoasă, maro-auriu.
Încingem cuptorul pînă la 150-160 grade, apoi reducem focul la jumătate şi introducem tava cu mălai. Se ţine la copt 40-50 de minute. Încercăm cu o scobitoare mălaiul şi dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.
Se serveşte lîngă lapte dulce, lapte acru, iaurt, etc.
Pe vremea de care am pomenit, se făcea o zeamă lungă din marmeladă lungită cu apă şi cam asta era masa de amiază!...