Madlene
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
mal
Am mancat pentru prima data madlene adevarate in Franta , la ele acasa , in toamna lui 2008...M-a cucerit pufosenia si gustul lor intens de unt si lamaie. Atunci mi-am promis ca odata ajunsa acasa le voi prepara chiar eu, insa in goana zilelor atat de pline , am omis sa-mi achizitionez "tava cu formele" de scoica.
Salvarea mea a venit din tara vecina si prietena HU :D , cand in urma unei incursiuni prin magazinele lor am dat de forma de madlene. Am pus mana pe ea si nu i-am mai dat drumul :)) Si de atunci cum se iveste ocazia , cum le prepar :D.
Madlenele sunt diferite de muffins (cunoscute de catre unii drept madlene sau magdalene) mai ales prin forma specifica de ...scoici si gustul intens de lamaie si unt . In rest , cam au compozitia asemanatoare si mod de preparare aproape identic :), tocmai de aceea cred ca se confunda :).
Dar sa va dezvalui si reteta mea :
200g faina , 150 g zahar, 4 oua, 100g unt, 3 linguri de smantana fermentata, esenta de lamaie (si coaja de lamaie daca se prefera) , zahar vanilat si praf de copt.
Ouale se separa , albusele se mixeaza cu zaharul bine, bine ...apoi se adauga galbenusele si mai mixeaza pana devine totul o spuma tare
Untul se topeste si se adauga compozitiei (atentie, nu trebuie sa fie fierbinte!!! )
se amesteca cu spatula ...
se adauga faina , si praful de copt amestecand cu grija sa nu se formeze cocoloase ...iar la final se adauga si aromele.
Astfel preparat, aluatul are nevoie de o jumatate de ora de pauza .
Forma cu scoici se unge cu unt si se infaineaza bine( pentru a evita lipirea aluatului), apoi cu un polonic, lingura, pos ...se "umplu" scoicile
....si se dau la cuptorul incins la 180* pret de cca 15 min (dupa 10 se verifica)...
Din compozitia de mai sus rezulta o portie de 36 buc madlene rumene si pufoase care se topesc instantaneu :)) mai ales daca este si cafea (sau ceai) prin zona ...si mancaciosi care saliveaza asteptand :)).
Eu am reusit sa salvez cateva pentru sedinta foto...dupa care au disparut si astea :D.
Nu stiu cand o sa mai am ocazia sa vizitez Franta, insa atunci cand mi-e dor prepar madlene...
Le savurez cu o placere "vinovata" si daca inchid ochii aproape simt briza Atlanticului si mirosul de scoici autentice :))...desi il prefer pe cel al "scoicilor" cu iz de lamaie si unt :)