Madeleines
Sursa Madeleines
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aceste pufosenii mici si delicate au fost facute cu gandul la Bogdi meu drag, care a intrat intr-o noua etapa a vietii lui, si anume scoala :)
...si desi nu cred ca si le va aminti vreodata in felul in care a facut-o Proust, eu sint fericita ca am reusit sa-i inseninez prima zi de scoala...mai mult mie de fapt, caci am am fost, din nou, un dezastru (mondial) emotional :P
Va doresc pofta buna inca de pe acum, caci stiu sigur ca le veti incerca (sint atat de pufoase si bune!!!!!!!!!), iar celor care se afla in situatia noastra, mamici si pitici :P, le doresc ca acest nou inceput sa fie unul presarat numai de bucurii!!!
Ingrediente:
- 2 oua
- 50 g. zahar tos
- 2 lingurite zahar brun
- 1 lingurita si jumatate de miere (mai subtire)
- 90 g. faina
- 1 lingurita de praf de copt
- 60 g. unt topit
- zahar pudra, pentru decorare
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul in prealabil la 180 grade C. (foc potrivit)
Ungeti cu unt o forma pentru madeleine cu 12 orificii, raciti-o in frigider pana se intareste, ungeti-o usor a doua oara si raciti-o. Tapetati cu faina si rasturnati surplusul, pentru a obtine un strat fin.
Separati albusul de galbenus si puneti albusurile intr-un vas. Cu ajutorul unui tel sau mixer curat, bateti albusurile pana se intaresc si adaugati jumatate din zaharul tos mentionat. Batetipana se formeaza o bezea tare, cu aspect lucios.
Amestecati galbenusurile intr-un vas cu zaharul tos ramas, zaharul nerafinat si mierea, apoi bateti-le cu telul sau mixerul pana cand volumul se tripleaza si se deschid la culoare. Introduceti o treime din bezea in amestecul de galbenus.
Cerneti faina si adaugati praful de copt si putina sare intr-un vas. Cu o lingura mare de metal, sau cu o spatula de plastic, introduceti jumatate din ingredientele sub forma de pulbere in amestecul de galbenus, apoi o treime din bezea si restul ingredientelor uscate. Adaugati ultima treime de bezea si, chiar atunci cand se incorporeaza, turnati untul topit, dar racit, si amestecati cu grija pana la omogenizare. Nu amestecati in exces in niciuna dintre aceste etape.
Turnati cu atentie amestecul in forme, cu un sprit pentru ornat prevazut cu un orificiu simplu, de 4 mm, sau cu o lingura, pana cand se umplu doua-treimi de forme. Lasati-le sa se odihneasca cca. 2-3 minute.
Coaceti prajiturile in jumatatea superioara a cuptorului timp de cca. 8-10 minute, pana ce capata o culoare aurie sau devin elastice la atingere si introducand un betisor ascutit in mijlocul uneia, constatati ca iese curat.
Scoateti prajiturile din forma si lasati-le sa se raceasca pe un gratar de metal.
Prezentati madeleinele cu modelul de scoica in sus, presarate cu zahar pudra cernut.
Aceasta este cartea din care am luat reteta, si din care am de gand sa mai prepar si alte bunatati dulci :)
...iar aici, in toata splendoarea, tava mea speciala de madeleine, achizitionata recent...din Ungaria, Szeged ;)
..si aici dezmatul!!!!!!!!!! :)))
Pufoase, pufoase!!! Bogdi meu a fost foarte incantat :)
Aici, "Scoici" cu scortisoara, aveti varianta cu ciocolata :P
P.S. Puteti diversifica aroma, adaugand in amestecul de ou coaja rasa fin de la o jumatate de lamaie.
P.P.S. Urmeaza si varianta cu migdale, in curand :P
Later edit: le-am facut si in formele de muffins, pentru cei/cele care nu au forma speciala de madeleine :)
Au iesit la fel de gustoase si pufoase!!!!!!!!!!!!!!!
Observatii:
- au iesit 6 bucati
- le-am tinut mai mult la cuptor, cca. 12-14 minute.