Macarons Reloaded
Sursa Macarons reloaded
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acum doi ani porneam la drum pe un teren doar studiat dar nu incercat,mai exact cel al blogului culinar si-mi faceam aparitia cu o reteta de Macarons.
Nu au fost ei cei mai frumosi,dar era un inceput iar de atunci i-am mai incercat de cateva ori.
Ei bine cu ajutorul Kadiei, gazda noastra la preparatul dulce din cadrul Bucatarului Curajos, am adus din nou in vizor reteta de macarons.
Ca si acum doi ani raman la parerea mea ca nu sunt greu de facut,doar trebuie putina atentie si respectati niste pasi.
Eu am facut portie dubla caci aveam albusuri congelate de la cozonacii de craciun,asa ca am folosit:
80 gr albusuri
100 gr migdale macinate(fara coaja)
180 gr zahar pudra
20 gr zahar tos
zeama de la jumatate lamaie(mica)
un praf de sare
colorant alimentar verde(gel)
Incepem prin a cerne faina de migdale si zaharul pudra pentru a obtine niste macaronsi cat mai fini.Totusi pentru o textura si mai vina se poate mixa amestecul zahar faina pret de 1 minut.
Punem intr-un vas albusurile cu un praf de sare si incepem sa mixam.Cand incepe sa se formeze masa alba si frumoasa precum zapada, moment in care adaugam zaharul tos si amestecam in continuare ,adaugand si zeama de lamaie(pentru a da luciul "zapezii nostre) si colorantul alimentar(daca doriti colorati).
In momentul cand albusurile sunt batute "bat" adaugam treptat faina de migdale amestecata cu zaharul pudra si amestecam cu o spatula moale(de silicion).De preferat sa se adauge i n trei etape faina.
Un tips pentru a obtine o compozitie buna este sa nu amestecati prea mult, va veti da seama ca sunt gata atunci cand lasati sa cada de pe paleta aluatul, acesta aplatizanduse in cca 10 secunde.De preferat este sa se amestece mai putin decat prea mult.
Un alt tips pentru a obtine niste macaronsi frumosi este sa nu va ocupati de ei daca afara este umezeala,sau daca in timp ce ii faceti gatiti ceva cu aburi, caci or sa se lase si munciti in zadar.
Se pune compoziti in sac à poche si cu ajutorul unui dui cu varf rotund turnam compozitia in tava tinand perpendicular sac à poche-ul si formand cercuri de 2,5 -3 cm lasan distanta intre ei caci ei se vor latii.
Daca nu aveti folie speciala de macaronsi, puteti pe foaie de copt sa formati voi cercuri pentru a obtine macaronsi egali.
Cand ati implut tava ridicati si loviti usor de masa pentru a aplatizare si pentru a scoate bulele de aer.Daca v-au ramas mot ca la bezele acum e timpul sa retusati cu ajutorul degetului.
Se lasa intr-o incapere uscata la uscat pentru a se forma crusta („le croutage“) in jur de 30 pana la 60 de minute.Va veti da seama ca sunt gata cand atingand usor suprafata cu degetul veti simti crusta.
Cand sunt uscati se dau la cuptorul preincalzit la 155 gr pentru 15-18 minute.Acum depinde de cuptorul fiecaruia, important este ca temperatura sa nu fie foarte ridicata.
Daca aveti un cuptor care nu coace uniform cam dupa 7-8 minute intoarceti tava.
Cand timpul s-a scurs si macaronsii nu s-au desprins de pe foaie mai lasati putin caci nu sunt gata si o sa aveti niste chestii cleioase.Daca doar putin sunt prinsi, puteti sa opriti focul si sa-i mai lasati putin cu usa intre deschisa.
Cand sunt gata ii puteti umple cu ce doriti, eu am optat pentru creme de portocale a Kadiei.
Ei sunt frumosii mei
Crema portocale
150 suc proaspat portocale
coaja rasa de la 2 portocale
1 ou
70 gr zahar tos
1 lingura amidon
40 gr unt
Se stoarce sucul de portocale si se pune pe foc impreuna cu coaja si lasat sa de un clocot.Se da de-o parte si se lasa la racit.
Intre timp se amesteca oul cu zaharul apoi se incorporeaza amidonul, iar la final amestecam cu sucul de portocala aducand iarasi pe aragaz.Treptat adaugam untul taiat bucatele si amestecam continu pana se ingroasa cremea.
Cand este gata dam de-o parte si lasam la racit.La final umplem macaronsii.